Direct naar de inhoud
Logo van de Europese Commissie
Vertegenwoordiging in Nederland van de Europese Commissie
Nieuwsartikel19 mei 2022Vertegenwoordiging in NederlandLeestijd: 1 min

REPowerEU- plan om de afhankelijkheid van Russische fossiele brandstoffen snel te verminderen en de groene transitie te versnellen

De Commissie heeft vandaag het REPowerEU gepresenteerd, in reactie op de verstoring van de wereldenergiemarkt als gevolg van de Russische invasie van Oekraïne. 

groene toekomst
©iStock

Er zijn twee urgente redenen om het Europese energiesysteem om te vormen: om een einde te maken aan de afhankelijkheid van de EU van Russische fossiele brandstoffen en om de klimaatcrisis aan te pakken. De maatregelen in het REPowerEU-plan kunnen deze ambitie beantwoorden door middel van energiebesparingen, diversificatie van de energievoorziening en een versnelde uitrol van hernieuwbare energie ter vervanging van fossiele brandstoffen in woningen, de industrie en elektriciteitsopwekking.

De groene transformatie zal de economische groei, veiligheid en klimaatactie voor Europa en onze partners versterken. De herstel- en veerkrachtfaciliteit (Recovery and Resilience Facility — RRF) vormt de kern van het REPowerEU-plan en ondersteunt de gecoördineerde planning en financiering van grensoverschrijdende en nationale infrastructuur en van energieprojecten en -hervormingen. De Commissie stelt voor om gerichte wijzingen aan te brengen in de RRF-verordening om specifieke REPowerEU-hoofdstukken op te nemen in de bestaande herstel- en veerkrachtplannen van de lidstaten, naast de vele relevante hervormingen en investeringen die al in de herstel- en veerkrachtplannen zijn opgenomen. De landspecifieke aanbevelingen in de cyclus van het Europees Semester 2022 zullen in dit proces worden meegenomen.

Meer weten? Lees voor uitgebreide informatie het volledige persbericht.

 

Bijzonderheden

Datum publicatie
19 mei 2022
Auteur
Vertegenwoordiging in Nederland