Direct naar de inhoud
Logo van de Europese Commissie
Vertegenwoordiging in Nederland van de Europese Commissie
Nieuwsartikel9 december 2021Vertegenwoordiging in NederlandLeestijd: 1 min

Reizigers in de EU kunnen gratis blijven roamen door politiek akkoord

De Commissie is ingenomen met het politieke akkoord tussen het Europees Parlement en de EU-landen over de nieuwe EU-regels voor roaming. Daardoor hoeven reizigers tot en met 2032 geen extra kosten te betalen voor gesprekken of data in ander EU-land.

 Free roaming charges

Dit omdat de huidige EU-regels voor mobiel bellen en internetten in het buitenland geldig zijn tot en met 30 juni 2022.  Die regeling is nu dus met 10 jaar verlengd en er komen nieuwe voordelen bij.

Wat verandert er in de nieuwe EU-regels voor roaming?

De nieuwe EU-regels zullen de huidige regels uitbreiden en aanvullen.

Overal 5G-netwerk kunnen gebruiken
Ten eerste zullen consumenten in de EU toegang tot dezelfde diensten in het buitenland hebben als thuis, wanneer dezelfde netwerken en technologieën beschikbaar zijn op het netwerk in het bezochte EU-land. Een roamingklant die thuis 5G-diensten kan gebruiken, moet ook 5G-roamingdiensten kunnen gebruiken wanneer die in het bezochte EU-land beschikbaar zijn.

Betere informatie over extra kosten van bepaalde diensten
Ten tweede zullen consumenten beter worden geïnformeerd over de soorten diensten die extra kosten met zich mee kunnen brengen, zoals bellen naar klantenservicenummers, helpdesks of verzekeringsmaatschappijen. Deze diensten kunnen gratis zijn of minder kosten wanneer er thuis naar wordt gebeld, maar bij roaming kunnen extra kosten in rekening worden gebracht.

SMS over extra kosten op de boot of in het vliegtuig
Ten derde zullen consumenten door een sms worden geïnformeerd over de extra kosten voor het gebruik van roamingdiensten op zogenaamde niet-terrestrische netwerken. Dergelijke netwerken worden gewoonlijk gebruikt voor mobiele verbindingen aan boord van vliegtuigen en boten en vallen niet onder de roamingregels. Roaming op dergelijke netwerken brengt vaak extra kosten met zich mee. Wanneer burgers per vliegtuig of boot reizen, kunnen hun mobiele telefoons onbedoeld verbinding maken met een niet-terrestrisch netwerk.

Exploitanten moeten de klanten ook instrumenten aanbieden om extra kosten te vermijden, zoals het uitschakelen van verbindingen naar niet-terrestrische netwerken. Bovendien worden roamingdiensten automatisch onderbroken als de consument een totale rekening van 50 euro of een ander vooraf vastgesteld plafond bereikt om verdere kosten te vermijden. Dit geldt ook voor roaming buiten de Unie.

Meer weten? Lees het volledige persbericht.

Bijzonderheden

Datum publicatie
9 december 2021
Auteur
Vertegenwoordiging in Nederland