Direct naar de inhoud
Logo van de Europese Commissie
Vertegenwoordiging in Nederland van de Europese Commissie
Nieuwsartikel21 juni 2022Vertegenwoordiging in NederlandLeestijd: 1 min

Reclame op TikTok wordt transparanter voor gebruikers

Er komt meer transparantie bij reclame op TikTok. Het medium voor jonge gebruikers zal de EU-consumentenregels overnemen waardoor er een einde moeten komen aan gebrekkige bescherming van jonge kinderen tegen ongepaste inhoud en verborgen reclame.

kinderen
©iStock

Wat zijn de belangrijkste verbintenissen die TikTok is aangegaan?  

  • Gebruikers kunnen advertenties en aanbiedingen melden die kinderen kunnen aanzetten of misleiden tot de aankoop van producten of diensten.
  • Merkcontent moet voldoen aan een beleidsregel die reclame voor ongeschikte producten en diensten, zoals alcohol, 'snel rijk'-constructies en sigaretten, verbiedt en zo de gebruikers beschermt.
  • Gebruikers wordt gevraagd een schakelaar aan te zetten wanneer ze op TikTok inhoud plaatsen met specifieke merkgerelateerde trefwoorden zoals #ad of #sponsored.
  • TikTok toetst de video's van gebruikers met meer dan 10 000 volgers aan zijn beleid voor merkinhoud en aan zijn communityrichtlijnen.
  • In de beleidsregels is uitleg te vinden over de aankoop en het gebruik van 'Coins'; de geschatte prijs in de lokale munteenheid wordt weergegeven in pop-upvensters. Consumenten krijgen 14 dagen de tijd om eventueel op hun aankoop terug te komen en hun aankoopgeschiedenis is beschikbaar.
  • Ook  wordt uitgelegd hoe de gebruikers beloningen van TikTok kunnen krijgen en cadeaus kunnen versturen; de prijs daarvan zullen ze gemakkelijk kunnen berekenen.
  • Betaalde advertenties in video's krijgen een nieuw label, dat door een derde partij op doeltreffendheid zal worden getest.
  • Gebruikers kunnen merkinhoud die niet als zodanig wordt voorgesteld melden en er worden nieuwe regels voor hashtags en labels ingevoerd.

Achtergrond
In februari 2021 had het Europees Bureau van Consumentenverenigingen (BEUC) bepaalde praktijken van TikTok aan de kaak gesteld omdat deze in strijd zouden zijn met de consumentenregels van de EU.  Daarbij ging het o.a. om de gebrekkige bescherming van kinderen tegen verborgen reclame en ongepaste inhoud.

Naar aanleiding van de klacht is de Commissie samen met samenwerkingsnetwerk voor consumentenbescherming (CPC) en onder leiding van de Ierse en de Zweedse consumentenautoriteit een dialoog met TikTok aangegaan. De punten van zorg zijn aangepakt en TikTok heeft zich ertoe verbonden zijn praktijken te veranderen.

CPC zal in 2022 en daarna actief toezien op de uitvoering van deze verbintenissen. Daarbij wordt gekeken naar de effecten voor jonge TikTok-gebruikers.

Meer weten? Lees het volledige persbericht. 

 

Bijzonderheden

Datum publicatie
21 juni 2022
Auteur
Vertegenwoordiging in Nederland