Direct naar de inhoud
Logo van de Europese Commissie
Vertegenwoordiging in Nederland van de Europese Commissie
Nieuwsartikel20 juli 2021Leestijd: 1 min

Rechtsstaat 2021: EU-verslag toont positieve en zorgelijke ontwikkelingen in lidstaten

vrouwe Justitia
EC

Over het geheel genomen zijn er in de EU-landen veel positieve ontwikkelingen. Zo wordt een aantal van de problemen aangepakt die in het verslag van 2020 zijn vastgesteld. Er blijft echter ook bezorgdheid bestaan. Over sommige landen is die zelfs toegenomen, vooral wat betreft de onafhankelijkheid van de rechterlijke macht en de situatie van de media:

Tweet
*
*Nederlandse overheid meer doen aan transparantie
Nederland kent een aanhoudend grote mediavrijheid. De autoriteiten blijven zich inzetten voor onafhankelijke journalistiek. Daartoe worden subsidies verstrekt uit het Fonds Bijzondere Journalistieke Projecten en uit een aanvullend tijdelijk fonds dat tijdens de COVID-19-pandemie is opgezet voor de lokale media. Het onafhankelijke Commissariaat voor de Media brengt regelmatig verslag uit over media-eigendomsstructuren.
Er is echter ruimte voor een uitgebreidere openbaarmaking van informatie over dergelijke structuren. Het wetgevingskader voor de toegang tot informatie wordt gewijzigd om de transparantie van de Rijksoverheid en de toegang tot openbare informatie te verbeteren na vele meldingen van een te trage reactie op of onvolledige beantwoording van informatieverzoeken.

‘Persveilig’ belangrijk
De moord op een onderzoeksjournalist, waarnaar momenteel onderzoek wordt gedaan, en toenemende bedreigingen onderstrepen het belang van initiatieven als ‘PersVeilig’, die journalisten ondersteuning biedt bij het melden van en omgaan met bedreigingen.

Bezorgdheid over gebrek aan transparantie rondom financiering politieke partijen
Verder blijf er in Nederland bezorgdheid bestaan over het integriteitskader voor topfuncties binnen de overheidssector, evenals lobbyen, draaideurconstructies en de transparantie van de financiering van politieke partijen. Bekijk hier het volledige verslag voor Nederland.

Recordaantaal veiligheidswaarschuwingen in de EU
Overigens stonden in de hele EU-journalisten en andere mediaprofessionals tijdens de COVID-19-pandemie onder zware druk. Gezien het recordaantal veiligheidswaarschuwingen voor journalisten en de recente tragische gebeurtenissen moet het probleem in de hele EU worden aangepakt. Meer weten? Lees het volledige persbericht

Bijzonderheden

Datum publicatie
20 juli 2021