Direct naar de inhoud
Logo van de Europese Commissie
Vertegenwoordiging in Nederland van de Europese Commissie
Nieuwsartikel27 februari 2023Vertegenwoordiging in NederlandLeestijd: 3 min

Principeakkoord over nieuwe handelsregels in Noord-Ierland n.a.v. Brexit

De Europese Commissie en het Verenigd Koninkrijk hebben een principeakkoord bereikt over nieuwe handelsregels voor Noord-Ierland. Dit na lange onderhandelingen als gevolg van de Brexit.

Visit of Ursula von der Leyen, President of the European Commission, to the United Kingdom

Wat betekent dit voor burgers en bedrijven?

De nieuwe regeling houdt in dat het gemakkelijker wordt om goederen te vervoeren van Groot-Brittannië naar Noord-Ierland. Iets wat zowel burgers als bedrijven in Noord-Ierland ten goede zal komen. Tegelijkertijd zullen zij blijven profiteren van hun unieke toegang tot de eengemaakte EU-markt voor goederen. Zo zullen op het vlak  van douane betrouwbare handelaren gebruik kunnen maken van soepelere processen om goederen te vervoeren naar Noord-Ierland.

Detailhandel/agrifood

 •  Het wordt gemakkelijker om detailhandelsproducten van het Verenigd Koninkrijk naar Noord-Ierland  te vervoeren door minimale certificeringsvereisten en controles.
 • In supermarken in Noord-Ierland zal hetzelfde voedsel beschikbaar zijn als in de rest van het Verenigd Koninkrijk . De Britse gezondheids-standaarden zullen van toepassing zijn op deze detailhandelsproducten uit de agrofoodsector. Gekoeld vlees, zoals worst is dan gemakkelijker te transporteren naar Noord-Ierland.
 • Er is op een oplossing gevonden om planten, struiken, bomen en zaden naar Noord-Ierland te vervoeren voor tuincentra en landbouw. De EU-regels voor plant-en diergezondheid blijven gelden om de eengemaakte markt van de EU te beschermen.

Douane

 • Burgers zullen met hun huisdieren van het Verenigd Koninkrijk naar Noord-Ierland kunnen reizen dankzij een eenvoudig reisdocument voor huisdieren, een microchip en een verklaring van de eigenaar dat het huisdier niet naar de EU reist.
 • douanegebied worden gebaseerd op een uitgebreide regeling voor betrouwbare handelaren, die ook voor bedrijven in Groot-Brittannië openstaat. Goederen die door betrouwbare handelaren worden vervoerd en niet het risico lopen de eengemaakte markt van de EU binnen te komen, kunnen gebruikmaken van sterk vereenvoudigde procedures en drastisch vereenvoudigde aangiften met minder gegevensvereisten. Er zijn aanzienlijke vereenvoudigingen gevonden voor vrachtvervoer en het vervoer van alle soorten pakketten, d.w.z. business-to-business, business-to-consumer en consumer-to-consumer, waarbij consumer-to-consumerpakketten volledig van de belangrijkste douanevoorschriften zijn vrijgesteld. Deze nieuwe oplossingen worden met name mogelijk gemaakt door nieuwe regelingen voor het delen van gegevens.

Permanente oplossing voor medicijnen

 • Mensen in Noord-Ierland zullen op hetzelfde moment en onder dezelfde voorwaarden toegang hebben tot (nieuwe) geneesmiddelen net als mensen in de rest van het Verenigd Koninkrijk.
 • Er hoeven geen EU-veiligheidskenmerken te prijken op geneesmiddelen, die op recept worden gegeven. 
 • Etikettering als garantie dat generieke geneesmiddelen aan Noord-Ierland niet de interne markt van de EU binnenkomen.

Flexibelere btw- en accijnsregels

 • De mogelijkheid om Britse btw-tarieven onder de btw-minimumtarieven van de EU vast te stellen voor onroerende goederen zonder risico dat die de eengemaakte markt van de EU binnenkomen (bv. een warmtepomp voor een huis).
 • Een Britse btw-vrijstellingsregeling voor kleine en middelgrote ondernemingen wordt nu van toepassing op zowel goederen als diensten, indien het Verenigd Koninkrijk de EU-drempel voor de omvang van kleine en middelgrote ondernemingen in acht neemt.
 • Het wordt mogelijk om alle alcoholhoudende dranken te belasten o.b.v.  alcoholgehalte en om lagere belastingtarieven voor alcoholhoudende dranken vast te stellen, indien zij voor onmiddellijke consumptie in horecagelegenheden in Noord-Ierland worden geserveerd en op voorwaarde dat de toegepaste tarieven niet onder de minimale belastingtarieven van de EU liggen.

Governance

De bevolking van Noord-Ierland en belanghebbenden krijgen meer inspraak op ieder niveau van de structuren van het terugtrekkingsakkoord. Er komt ook een noodrem mechanisme. Daarmee kan de regering van het Verenigd Koninkrijk op verzoek van 30 leden van de wetgevende vergadering in Noord-Ierland een einde maken aan de toepassing in Noord-Ierland van gewijzigde of vervangende bepalingen van het EU-recht over het protocol met aanzienlijke en blijvende gevolgen, specifiek voor het dagelijks leven van de gemeenschappen daar. Dit is een laatste redmiddel voor uitzonderlijke situaties.

Dit nieuw akkoord is onderdeel van het terugtrekkingsakkoord tussen de EU en het Verenigd Koninkrijk. Meer weten? Lees de factsheet of bekijk de veelgestelde vragen.

Bijzonderheden

Datum publicatie
27 februari 2023
Auteur
Vertegenwoordiging in Nederland