Direct naar de inhoud
Logo van de Europese Commissie
Vertegenwoordiging in Nederland van de Europese Commissie
Nieuwsartikel25 juni 2024Vertegenwoordiging in NederlandLeestijd: 1 min

Opiniepeiling internationale handel: wat vindt de Nederlander?

©IStock

Wat merk je persoonlijk van de voordelen van internationale handel? Vind je dat de EU door afspraken via handelsakkoorden moet voorkomen dat producten gemaakt met kinderarbeid hier op de markt komen? Kunnen we via handel ook zorgen dat niet-EU landen het klimaat beter beschermen?

Wil je weten wat anderen daar ook van vinden?  Bekijk dan de resultaten van de speciale Eurobarometer. Zo’n 26000 inwoners uit Nederland en de andere EU-landen hebben hun mening gegeven over handel (periode jan-feb 2024).

Daaruit blijkt dat Nederlanders de voordelen van internationale handel ziet. Hij is o.a. positief over de bredere keus van producten en de goedkopere prijzen. 
Zij vinden het ook belangrijk dat er de komende jaren prioriteit aan wordt gegeven om door het handelsbeleid:  

  • er voor te zorgen dat milieu-en gezondheidsstandaarden gerespecteerd worden (NL gem. 46%, EU gem. 39%);
     
  • vrede en veiligheid in de EU te ondersteunen (NL gem. 45%,  EU gem. 33%);
     
  • klimaatverandering tegen te gaan (NL gem. 46%, EU gem. 39%).


Nederlanders vinden dat als de geopolitieke spanningen toenemen de EU ervoor moet zorgen dat bedrijven niet afhankelijk zijn van specifieke landen voor het kopen van grondstoffen. Daarbij gaat het o.a. om belangrijke grondstoffen als lithium voor accu's van elektrische auto’s etc. Bedrijven moeten afhankelijk zijn van verschillende bronnen voor de inkoop (NL gem. 67%, EU gem. 42%). Nederlanders zijn positief over wetten om de import van producten te beperken wanneer er sprake is kinderarbeid, (NL gem. 62%, EU gem. 41%). 

Wat vinden Nederlanders nog meer? Bekijk hier de landensheet over Nederland van de speciale Eurobarometer 544: “De houding van Europeanen t.o.v. handel en het handelsbeleid van de EU". Wil je ook weten wat de rest van Europa vindt? Bekijk hier de samenvatting van het rapport

Bronnen

Bijzonderheden

Datum publicatie
25 juni 2024
Auteur
Vertegenwoordiging in Nederland