Direct naar de inhoud
Logo van de Europese Commissie
Vertegenwoordiging in Nederland van de Europese Commissie
Nieuwsartikel8 juli 2024Vertegenwoordiging in NederlandLeestijd: 1 min

Op vakantie? de Europese zorgpas achter de hand houden, voorkomt hoge kosten

Voor sommigen is de vakantie al begonnen en voor anderen komt deze er nog aan. Ga je binnenkort op vakantie in een Europees land? Vergeet dan niet om de Europese zorgpas mee te nemen.

Een ongeluk kan immers in een klein hoekje schuilen. Door de zorgpas heb je recht op zorg onder dezelfde kosten en voorwaarden als in Nederland. Wat hoge kosten kan voorkomen in plaats van dat je alles zelf moet voorschieten.

De Europese zorgpas is geldig in alle EU-landen, IJsland, Liechtenstein, Noorwegen, Zwitserland en in het Verenigd Koninkrijk. Je kunt deze zorgpas gratis aanvragen bij jouw zorgverzekeraar voordat je op reis gaat. De kaart dekt alle noodzakelijke behandelingen die door de overheid worden verstrekt en die niet kunnen worden uitgesteld tot je terug bent van vakantie.

Houd er wel rekening mee dat de Europese ziekteverzekeringskaart:

  • geen alternatief is voor een reisverzekering. Het dekt geen particuliere gezondheidszorg of kosten zoals een terugvlucht naar jouw thuisland of verloren/gestolen eigendommen;
  • jouw kosten niet vergoedt als je reist met de intentie om een medische behandeling te krijgen in het buitenland;
  • geen gratis diensten garandeert. Aangezien het gezondheidszorgstelsel in elk land anders is, zijn diensten die thuis niets kosten in een ander land misschien niet gratis.
  • de kosten van een terugreis naar huis (repatriëring) niet dekt.

Bronnen

Bijzonderheden

Datum publicatie
8 juli 2024
Auteur
Vertegenwoordiging in Nederland