Direct naar de inhoud
Vertegenwoordiging in Nederland van de Europese Commissie
Nieuwsartikel29 november 2022Vertegenwoordiging in Nederland

Op naar een grootschalige Europese dronemarkt

Een samenleving in 2030 waarin drones zorgen voor dringende leveringen van kleine zendingen zoals geneesmiddelen. Of luchttaxi’s, die volledig geautomatiseerd passagiersvervoer aanbieden.

Drone

Het zijn voorbeelden van diensten, die volgens de Europese Commissie deel kunnen uitmaken van de dagelijkse samenleving in 2030 volgens de gepresenteerde dronestrategie.

"Met de komst van een nieuwe generatie elektrisch aangedreven luchtvaartuigen voor gebruik in steden en regio’s, moeten we garanderen dat rekening wordt gehouden met zowel de commerciële behoeften van de exploitanten als de verwachtingen van de burgers op het gebied van veiligheid en beveiliging. We moeten ook de veiligheid in ons luchtruim verzekeren. Deze strategie verruimt niet alleen de Europese capaciteit voor grootschalige commerciële dronevluchten maar biedt ook nieuwe kansen, vooral voor kleine en middelgrote ondernemingen. Met het juiste kader kan de Europese markt voor dronediensten tegen 2030 een waarde van 14,5 miljard euro vertegenwoordigen en 145.000 banen opleveren", aldus Adina Vălean, EU-commissaris voor Vervoer.

De Europese Commissie is met 19 acties voor morgen gekomen voor de ontwikkeling van een Europese dronemarkt zoals:

  1. Financiering voor de oprichting van een onlineplatform dat belanghebbenden en bedrijven ondersteunt bij de invoering van duurzame, innovatieve luchtmobiliteit in de EU.
  2. Een vrijwillig keurmerk voor cyberveilige drones.
  3. Minder strategische afhankelijkheid door een stappenplan voor dronetechnologie met onderzoek en innovatie als prioriteit.
  4. Nieuwe opleidingseisen voor piloten op afstand en piloten van bemande elektrische luchtvaartuigen met verticale start en landing. 

    Meer weten? Lees verder voor uitgebreide informatie.

Bijzonderheden

Datum publicatie
29 november 2022
Auteur
Vertegenwoordiging in Nederland