Direct naar de inhoud
Logo van de Europese Commissie
Vertegenwoordiging in Nederland van de Europese Commissie
  • Nieuwsartikel
  • 26 februari 2025
  • Vertegenwoordiging in Nederland
  • Leestijd: 2 min

Op naar betaalbare energie door EU-actieplan

In de EU konden meer 46 miljoen Europeanen vorig jaar hun huis niet verwarmen. Ook werd de industrie geconfronteerd met een verdubbeling van de energieprijzen, wat slecht is voor de concurrentie.

energie gebruiken

Vandaag heeft de Commissie dan ook een actieplan gepresenteerd voor betaalbare energie.

Om de klimaatdoelen voor een klimaat neutrale samenleving te kunnen halen is een overgang naar een schonere industrie noodzakelijk. Maar dat kan alleen als energie in Europa betaalbaar is. 

Het actieplan voor betaalbare energie is gebaseerd op vier pijlers:

  1. De energiekosten verlagen.
  2. Een unie te voltooien, die onafhankelijk is van geïmporteerde energie en waar de energie goedkoper en duurzaam is. Evenals meer keuzevrijheid voor de consument.
  3. Investeringen aantrekken.
  4. Voorbereid zijn op crises.

Het plan omvat 8 acties waarvan verschillende dit jaar al worden uitgevoerd:

  • Elektriciteitsrekeningen betaalbaarder maken door netbeheertarieven: die de reële energiekosten, lagere belastingen, en lagere heffingen tonen. 
    Consumenten moeten ook kunnen overstappen naar goedkopere en groenere energieleverancier. Dat zal voor huishoudens tot 200 euro per jaar aan besparingen opleveren.
  • De kosten van de elektriciteitsvoorziening verlagen door meer vaste contracten, flexibiliteit en sneller vergunningen te verlenen voor schone energie en grids voor sterke energienetwerken, en meer handel over de grens. Jaarlijkse investeringen van 2 miljard euro in grensoverschrijdende netwerken, leiden tot een voordeel van 5 miljard euro voor consumenten.
  • De gasmarkt verbeteren door eerlijke energieprijzen
    Een taskforce voor de gasmarkt moet toezicht houden op eerlijke concurrentie, wanneer de EU haar koopkracht zal benutten om betere importprijzen te krijgen bij gezamenlijke inkopen. Bescherming tegen prijsschommelingen van fossiele brandstoffen leidt tot aanzienlijk lagere kleinhandelsprijzen.
  • Energiebesparingen, die meer opleveren 
    door meer financiering om energiezuinige producten aan te bieden en toegang te geven tot energiezuinigere apparaten met een langere levensduur.
    Europese consumenten kunnen dan jaarlijks meer dan 120 miljard euro besparen op hun energierekening.
  • Zorgen voor betaalbaardere energienota door een drie-partijen-overeenkomst
    Door producenten van schone energie, de publieke sector en de industrieën, die veel energie verbruiken erbij te betrekken. Daardoor stijgt de transparantie en zekerheid. Het leidt ook tot meer steun voor investeringen tegen lage kosten en energieprijzen.
  • De energie-unie voltooien: 
    27 verschillende nationale energiemarkten volledig integreren;
    elektrificatie en decarbonisatie van de sectoren, die zich bezighouden met verwarming en koelsystemen; 
    digitalisering van het energiesysteem;
    en kapitaal aantrekken voor de overgang.
    Versnelling van elektrificatie met 40% in 2030 door flexibiliteit te benutten van elektrificatie van de warmte -,vervoer- en waterstofsectoren. Dat kan jaarlijkse energiekostenbesparingen van 32 miljard euro in 2030 opleveren.
  • Energiezekerheid garanderen voor prijsstabiliteit
    Voortdurende energievoorziening in de EU is belangrijk voor onze economische veerkracht, blijvende toegang tot betaalbare energie en vermijding van extreme prijsschommelingen. Een veerkrachtig energiesysteem moet bestand zijn tegen mogelijke verstoringen van de voorziening als gevolg van: geopolitieke spanningen, cyberaanvallen, opzettelijke aanvallen of extreme weersomstandigheden, die een bedreiging vormen voor de betaalbaarheid. 
  • Voorbereid zijn op prijscrisis
    Europa moet voorbereid zijn om de betaalbaarheid van energie te beschermen in het geval van een energieprijzencrisis. De Commissie zal de EU-landen begeleiden bij de toepassing van maatregelen die consumenten stimuleren om de vraag op bepaalde momenten te verminderen en zal samenwerken met netwerkbeheerders en nationale regelgevende instanties om in bepaalde situaties de elektriciteit via grensoverschrijdend energienetwerk tijdelijk te vergroten.

Bronnen

Bijzonderheden

Datum publicatie
26 februari 2025
Auteur
Vertegenwoordiging in Nederland