Direct naar de inhoud
Logo van de Europese Commissie
Vertegenwoordiging in Nederland van de Europese Commissie
Nieuwsartikel23 maart 2022Vertegenwoordiging in NederlandLeestijd: 1 min

Oekraïne: versoepeling Europese staatssteunregels om bedrijven te steunen

Om de economische gevolgen van de Russische invasie te verzachten en bedrijven te steunen die door de Europese sancties zijn getroffen, zal de Europese Commissie de staatsteunregels tijdelijk versoepelen.

Demonstration in Brussels in support of Ukraine

Door de nieuwe kaderregeling van de Europese Commissie kunnen de EU-landen:

  1. beperkte steunbedragen toekennen aan ondernemingen die worden getroffen door de huidige crisis of de daarmee verbonden sancties en tegenmaatregelen,
  2. zorgen dat bedrijven over voldoende liquiditeit blijven beschikken, en
  3. ondernemingen compenseren voor de extra kosten ten gevolge van de uitzonderlijk hoge gas- en elektriciteitsprijzen.

Het tijdelijke crisiskader vormt een aanvulling op de bestaande toolbox voor staatssteun die de  EU-landen al heel wat andere mogelijkheden biedt, zoals maatregelen om ondernemingen te vergoeden voor schade die zij rechtstreeks hebben geleden als gevolg van de uitzonderlijke omstandigheden, en maatregelen op grond van de mededelingen van de Commissie over de ontwikkelingen op de energiemarkt.

De sancties eisen een tol en dat zal de komende maanden zo blijven
Op dit kritieke moment blijft de Europese Unie pal achter Oekraïne en zijn bevolking staan. Wij moeten ons verzetten tegen deze wrede invasie, want ook onze vrijheid staat op het spel. De sancties van de EU en haar internationale partners hebben de Russische economie zware schade toegebracht. Deze sancties eisen ook een tol van de economie van de EU, en dat zal de komende maanden zo blijven. Wij moeten de economische gevolgen van deze oorlog verzachten en zwaar getroffen ondernemingen en sectoren ondersteunen. En dat moet gecoördineerd gebeuren. Daarom laat de Commissie de EU-landen de flexibiliteit binnen de staatssteunregels benutten om deze ongekende situatie het hoofd te bieden, en beschermt ze het gelijke speelveld op de eengemaakte markt. Meer weten? Lees verder

Waarom zijn er Europese staatssteunregels nodig?
Met haar staatssteunregels garandeert de Europese Commissie dat de staatssteun van EU-landen geen enkel bedrijf, hoe groot of klein het ook is, een oneerlijk concurrentievoordeel geeft of het gelijke speelveld op de interne markt verstoort. Meer weten? Bekijk de EU-concurrentiewebsite.

Bijzonderheden

Datum publicatie
23 maart 2022
Auteur
Vertegenwoordiging in Nederland