Direct naar de inhoud
Logo van de Europese Commissie
Vertegenwoordiging in Nederland van de Europese Commissie
Nieuwsartikel25 april 2022Vertegenwoordiging in NederlandLeestijd: 1 min

Oekraïne-Rusland: bewijsmateriaal oorlogsmisdaden moet veilig worden gesteld voor uitwisseling met o.a. het Internationaal Strafhof

Het EU-agentschap Eurojust moet wettelijk de mogelijkheid krijgen om bewijsmateriaal over oorlogsmisdaden te verzamelen, te bewaren en te delen met o.a. autoriteiten als het Internationaal Strafhof. De Commissie is daartoe met een voorstel gekomen.

Visit of Ursula von der Leyen, President of the European Commission, and Josep Borrell Fontelles, Vice-President of the European Commission in charge of a stronger Europe in the World, to Ukraine

Sinds het begin van de Russische invasie is de wereld getuige van de gruweldaden die in Bucha, Kramatorsk en andere Oekraïense steden zijn begaan. Degenen die verantwoordelijk zijn voor de oorlogsmisdaden in Oekraïne moeten ter verantwoording worden geroepen. Daartoe moeten wij ervoor zorgen dat bewijsmateriaal veilig wordt bewaard, geanalyseerd en uitgewisseld met nationale en internationale autoriteiten, waaronder het Internationaal Strafhof. Vandaag stellen wij voor om Eurojust de bevoegdheid te geven deze taken uit te voeren. Straffeloosheid zal niet worden getolereerd.

Het EU-agentschap Eurojust helpt nationale overheden om samen te werken in de strijd tegen terrorisme en zware georganiseerde misdaad, waarbij meer dan één EU-land betrokken is. Om verantwoording af te leggen voor de misdaden die in Oekraïne zijn gepleegd, is het van cruciaal belang dat er een veilige opslagplek van bewijsmateriaal buiten Oekraïne komt.
Eurojust ondersteunt sinds maart een gezamenlijk onderzoeksteam van de EU in het onderzoek naar de mogelijke oorlogsmisdaden in Oekraïne. De huidige Eurojust-verordening voorzag nog niet in internationale misdrijven van deze omvang waardoor actualisering van de rechtsgrond nodig was.

Zodra het voorstel door de medewetgevers is aangenomen, zal het Eurojust in staat stellen om:

  • Bewijsmateriaal van de internationale misdrijven te verzamelen, te analyseren en te bewaren.
  • Gegevens, zoals video's, geluidsopnamen en satellietbeelden, te verwerken en dit bewijsmateriaal te delen met de bevoegde nationale en internationale autoriteiten, waaronder het Internationaal Strafhof. Het delen van dergelijk bewijsmateriaal zal alleen plaatsvinden wanneer dat passend is en met volledige inachtneming van de Europese regels voor gegevensbescherming.

 

Bronnen

Bijzonderheden

Datum publicatie
25 april 2022
Auteur
Vertegenwoordiging in Nederland