Direct naar de inhoud
Logo van de Europese Commissie
Vertegenwoordiging in Nederland van de Europese Commissie
Nieuwsartikel10 maart 2022Vertegenwoordiging in NederlandLeestijd: 1 min

Oekraïne: Commissie wil beter beheer vluchtelingenstroom grens Moldavië

Meer dan 250.000 mensen zijn de oorlog in Oekraïne ontvlucht, op zoek naar een veiliger heenkomen in Moldavië. De Moldavische grenswachten worden geconfronteerd met veel vluchtelingen en het delen van de grens met een actief oorlogsgebied.

Border region between Romania and Ukraine

Het Europees grenswacht agentschap Frontex moet meer steun krijgen om de Moldavische grenswachten te ondersteunen om de huidige situatie aan de grens met Oekraïne doeltreffend te beheren. De Commissie heeft de EU-landen gisteren dan ook aanbevolen om te onderhandelen over een statusovereenkomst tussen Frontex en de Republiek Moldavië.

Deze overeenkomst zal het specifiek mogelijk maken dat Frontex-teams onder leiding van Moldavische autoriteiten grensbeheerstaken uitvoeren, waaronder registratie en grenscontroles, om de uitdagingen daar aan te gaan.

Een statusovereenkomst zal de huidige samenwerking tussen Frontex en Moldavië, die gebaseerd is op een in 2008 gesloten werkovereenkomst, versterken en zal een positief effect hebben op het grensbeheer in Moldavië, in Roemenië en op het algemene beheer van de buitengrenzen van de EU.

 

 

Bijzonderheden

Datum publicatie
10 maart 2022
Auteur
Vertegenwoordiging in Nederland