Direct naar de inhoud
Logo van de Europese Commissie
Vertegenwoordiging in Nederland van de Europese Commissie
Nieuwsartikel8 november 2023Vertegenwoordiging in NederlandLeestijd: 2 min

Nieuwe stap voor Oekraïne op de weg naar lidmaatschap van de EU

De Europese Commissie vindt dat Oekraïne voldoende voortgang heeft geboekt met de hervormingen om te starten met de toetredingsonderhandelingen over het lidmaatschap van de EU.

Wij steunen Oekraine


Dat heeft de EC-voorzitter Ursula von der Leyen vandaag bekend gemaakt tijdens een presentatie van het voorgangsverslag over de uitbreiding van de Europese Unie.

Ondanks de grootschalige invasie van Rusland in februari 2022 en zijn brute aanvalsoorlog is Oekraïne vooruitgang blijven boeken op het gebied van democratische hervormingen en hervormingen van de rechtsstaat. De toekenning van de status van kandidaat-lidstaat aan Oekraïne in juni 2022 heeft de hervormingsinspanningen verder versneld.


“…Oekraïne kampt nog steeds met enorme ontberingen en tragedies als gevolg van de Russische aanvalsoorlog. En toch zijn de Oekraïners hun land grondig aan het hervormen, zelfs terwijl ze een oorlog uitvechten die voor hen van existentieel belang is. Oekraïne heeft - ik was er dit weekend en was ervan overtuigd - meer dan 90% van de noodzakelijke stappen voltooid die we vorig jaar in ons verslag hebben uiteengezet. Om u een idee te geven: Er is vooral vooruitgang geboekt met:

  • de hervorming van de grondwet;
  • de selectie van de Hoge Raad voor Justitie;
  • het anticorruptieprogramma;
  • vooruitgang bij de bestrijding van witwaspraktijken;
  • belangrijke maatregelen om de greep van de oligarchen op het openbare leven te beteugelen;
  • de nieuwe mediawet;
  • en vooruitgang op het gebied van nationale minderheden.

De overige hervormingen zijn al in gang gezet - dat is goed - en de Commissie prijst deze inspanningen. Op basis hiervan hebben we de Raad vandaag aanbevolen toetredingsonderhandelingen te openen. We bevelen ook aan dat de Raad een onderhandelingskader goedkeurt zodra Oekraïne de lopende hervormingen heeft doorgevoerd. Daarover zullen we uiterlijk in maart 2024 verslag uitbrengen aan de Raad, aldus Ursula von der Leyen, de EC-voorzitter.

Oekraïne zal ondanks verrichtte inspanningen verder moeten blijven werken aan vooruitgang. Zoals op het vlak van vrijheid van meningsuiting. De situatie van journalisten blijft precair, zowel economisch als fysiek (sinds het begin van de grootschalige invasie).Oekraïne moet nieuwe manieren bedenken om een naoorlogse structuur voor pluralistische en onafhankelijke offline media (met name televisie) te garanderen op de lange termijn.Op het vlak van corruptiebestrijding moet Oekraïne voor een blijvende impact doorgaan met onderzoeken, vervolgingen en definitieve vonnissen over corruptiegevallen op hoog niveau.  Dat is incl. de inbeslagname en confiscatie van criminele vermogens.
 
Samenvatting van de aandachtpunten voor Oekraïne bekijken.

Het volledige rapport.

Bronnen

Bijzonderheden

Datum publicatie
8 november 2023
Auteur
Vertegenwoordiging in Nederland