Direct naar de inhoud
Logo van de Europese Commissie
Vertegenwoordiging in Nederland van de Europese Commissie
Nieuwsartikel11 mei 2022Vertegenwoordiging in NederlandLeestijd: 1 min

Nieuwe EU-strategie om kinderen in de onlinewereld te beschermen en mondiger te maken

De Europese Commissie is met een strategie gekomen om kinderen online te beschermen en mondiger te maken.De meeste kinderen gebruiken hun smartphone dagelijks, en bijna twee keer zo veel als tien jaar geleden.

Kinderen zijn veel online

"De nieuwe strategie voor een beter internet voor kinderen zal ervoor zorgen dat kinderen ongeacht hun geografische, economische en persoonlijke achtergrond online dezelfde rechten genieten als offline, zonder dat er kinderen uit de boot vallen. Alle kinderen moeten online beschermd en gerespecteerd worden, en mondiger worden. Met deze strategie stellen we ook hoge veiligheidsnormen vast en bevorderen we de mondigheid van kinderen en hun actieve deelname aan het digitale decennium in de hele wereld", aldus Dubravka Šuica, vicevoorzitter voor Democratie en Demografie.

In de nieuwe Europese strategie voor een beter internet voor kinderen en jongeren wordt een visie voor een digitaal decennium voor kinderen en jongeren uiteengezet, op basis van drie belangrijke pijlers:

 1. Veilige digitale ervaringen die kinderen beschermen tegen schadelijke en illegale online-inhoud, -gedrag en -risico's en die hun welzijn verbeteren door middel van een veilige, aan hun leeftijd aangepaste digitale omgeving.

  Om van de digitale wereld een veilige plaats voor kinderen en jongeren te maken, bevordert de Commissie een EU-code voor leeftijdsgeschikt ontwerp en vraagt zij om tegen 2024 een Europese norm voor online-leeftijdscontrole in te voeren. Ook wordt onderzocht hoe de geplande Europese portemonnee voor digitale identiteit kan worden gebruikt voor leeftijdsverificatie, hoe de snelle melding van illegale en schadelijke inhoud kan worden ondersteund en hoe tegen 2023 één geharmoniseerd nummer, 116 111, slachtoffers van cyberpesten hulp kan bieden.
   
 2. Digitale empowerment zodat kinderen de nodige vaardigheden en competenties verwerven om geïnformeerde keuzes te maken en zich veilig en verantwoord te uiten in de onlineomgeving.

  Om de mondigheid van kinderen in de digitale omgeving te bevorderen, organiseert de Commissie via het netwerk van centra voor een veiliger internet, de ruggengraat van de strategie, campagnes voor mediageletterdheid voor kinderen, leerkrachten en ouders. Zij biedt ook lesmodules voor leerkrachten aan via het portaal betterinternetforkids.eu. Het netwerk van nationale en lokale centra voor een veiliger internet in de EU-landen zal kinderen in kwetsbare situaties beter ondersteunen en de digitale kloof op het gebied van vaardigheden helpen dichten.
   
 3. Actieve participatie, respect voor kinderen door hun inspraak te geven in de digitale omgeving, met meer door kinderen gestuurde activiteiten met het oog op innovatieve en creatieve veilige digitale ervaringen.

Bronnen

Bijzonderheden

Datum publicatie
11 mei 2022
Auteur
Vertegenwoordiging in Nederland