Direct naar de inhoud
Logo van de Europese Commissie
Vertegenwoordiging in Nederland van de Europese Commissie
Nieuwsartikel15 september 2021Leestijd: 1 min

Nieuw Europees Bauhaus: nieuwe acties en financiering om duurzaamheid te koppelen aan stijl en inclusie

Het Nieuw Europees Bauhaus moet zorgen voor een snellere transformatie van verschillende sectoren, zoals de bouw- en de textielsector, en circulaire en minder koolstofintensieve producten binnen ieders bereik brengen.

Bauhaus

De Commissie komt met een mededeling over het Nieuw Europees Bauhaus, en over maatregelen en subsidiemogelijkheden in dit verband. Daarin zijn de ideeën verwerkt van tal van relevante Europese projecten, die hebben deelgenomen aan de eerste co-creation fase.

Het Nieuw Europees Bauhaus voegt een culturele en creatieve dimensie toe aan de Europese Green Deal en moet een concrete invulling geven aan de Europese klimaatambities.

Voorzitter Ursula von der Leyen zegt hierover: “Het Nieuw Europees Bauhaus combineert de brede visie van de Europese Green Deal met tastbare veranderingen in de praktijk. Veranderingen die ons dagelijks leven verbeteren en die mensen kunnen aanraken en voelen, zowel in gebouwen en openbare ruimten, als in mode of meubels. Het Nieuw Europees Bauhaus wil een levensstijl ontwikkelen waarbij duurzaamheid gepaard gaat met mooi design waarvoor minder koolstof nodig is en dat inclusief en betaalbaar is voor iedereen.”

In verschillende EU-programma's wordt in 2021-2022 ongeveer 85 miljoen euro uitgetrokken voor projecten. De Commissie zal ook een Nieuw Europees Bauhaus-lab oprichten: een “denk-en-doetank” om gezamenlijk nieuwe middelen, oplossingen en beleid te ontwikkelen en te testen.  Volgend voorjaar komt er een Nieuw Europees Bauhaus festival in Brussel. 

Meer informatie over de mededeling in het persbericht en vragen & antwoorden

Lees meer over het Nieuw Europees Bauhaus op de speciale website

 

Bijzonderheden

Datum publicatie
15 september 2021