Direct naar de inhoud
Logo van de Europese Commissie
Vertegenwoordiging in Nederland van de Europese Commissie
Nieuwsartikel7 juli 2023Vertegenwoordiging in NederlandLeestijd: 1 min

NextGenerationEU: Nederland dient verzoek in om nationaal EU-herstelplan te herzien met aanvullende energiemaatregelen

Op 6 juli heeft de Nederlandse regering bij de Europese Commissie het verzoek ingediend voor de opname van aanvullende maatregelen in het Nederlandse Herstel- en Veerkrachtplan. Dat erop gericht is om de economie te stimuleren na de coronapandemie.

Dit verzoek vindt plaats in het kader van REPowerEU, dat is het EU-plan om minder afhankelijk te worden van fossiele brandstoffen uit Rusland.  Waarbij het draait om betaalbare, veilige en duurzame energie voor Europa.

Subsidie voor energiebesparende maatregelen als waterpompen, zonneboilers etc.

De maatregelen betreffen de opschaling van de reeds in het plan opgenomen Investeringssubsidie Duurzame Energie en Energiebesparing (ISDE).  Bedrijven en huishoudens kunnen profiteren van deze subsidieregeling voor het nemen van energiebesparende maatregelen, zoals de aanschaf van warmtepompen, muur-, glas- en dakisolatie en zonneboilers.
 

Elektriciteitsnet makkelijker kunnen uitbreiden

Daarnaast stelt Nederland nieuwe maatregelen voor om de congestie op het elektriciteitsnet aan te pakken, de uitbreiding ervan te vergemakkelijken en vergunningverlening voor hernieuwbare energieprojecten te vereenvoudigen.


€ 735 miljoen extra

Met deze extra maatregelen kan Nederland aanspraak maken op aanvullende EU financiering (giften) van € 735 miljoen, bovenop het reeds ter beschikking staande totaalbedrag van € 4.7 miljard voor het bestaande Herstel-en Veerkrachtplan.


Nog beoordelen

De Europese Commissie zal de aanvullende maatregelen beoordelen.  Als de beoordeling positief is, zal de Commissie een voorstel doen voor een gewijzigd uitvoeringsbesluit van het Nederlandse Herstel- en Veerkrachtplan en dit aan de EU-landen sturen ter goedkeuring later dit jaar.  

 

 

 

Bijzonderheden

Datum publicatie
7 juli 2023
Auteur
Vertegenwoordiging in Nederland