Direct naar de inhoud
Logo van de Europese Commissie
Vertegenwoordiging in Nederland van de Europese Commissie
Nieuwsartikel28 april 2022Vertegenwoordiging in NederlandLeestijd: 1 min

Nederlandse steden als pioniers geselecteerd voor de EU-missie voor klimaatneutrale en slimme steden in 2030

Amsterdam, Eindhoven, Helmond,Groningen, Rotterdam, Den Haag en Utrecht zijn geselecteerd en behoren tot de 100 steden, die meedoen aan de EU-missie voor klimaatneutrale en slimme steden tegen 2030.

Op naar een groenere stad!
©iStock

Deze steden zullen als ecosystemen voor experimenten en innovatie fungeren om alle anderen te helpen bij hun transitie naar klimaatneutraliteit tegen 2050. In onze stedelijke gebieden woont 75 % van de EU-burgers. Wereldwijd zijn stedelijke gebieden goed voor meer dan 65 % van het energieverbruik en voor ruim 70 % van de uitstoot van CO2.

 “Steden spelen een voortrekkersrol in de strijd tegen de klimaatcrisis. Of het nu gaat om het vergroenen van stedelijke ruimten, de strijd tegen luchtverontreiniging, het verminderen van het energieverbruik in gebouwen of het bevorderen van schone mobiliteit: steden nemen vaak het voortouw bij de veranderingen die Europa nodig heeft om onze transitie naar klimaatneutraliteit tot een goed einde te brengen. Mijn felicitaties aan de vandaag geselecteerde steden. Ik kijk uit naar de oplossingen die jullie zullen ontwikkelen om jullie inwoners en bedrijven naar een groenere toekomst te leiden”, aldus Volgens Frans Timmermans, uitvoerend vicevoorzitter voor de Europese Green Deal.


Voordelen voor de steden

Dit zijn de voordelen voor 100 geselecteerde steden:

  • Financieringsmogelijkheden voor onderzoek en innovatie voor steden om zich aan te sluiten bij grote innovatie acties, proefprojecten en demonstraties (het totale budget van het EU-subsidieprogramma Horizon Europa voor 2021-2023 is 360 miljoen euro).
  • Op maat gesneden advies en steun van het Missieplatform (beheerd door het NetZeroCities-consortium).
  • Extra financierings- en financieringsmogelijkheden beschikbaar via een Mission-label.
  • ondersteuning via een nationaal coördinatienetwerk.
  • Mogelijkheden om te netwerken, leren en ervaring uit te wisselen tussen steden.
  • Ondersteuning om burgers te betrekken bij de besluitvorming.
  • Grote zichtbaarheid - verhoogd politiek profiel en aantrekkelijker voor investeringen en geschoolde werknemers.

Iedereen erbij betrekken
De Commissie zal de 100 geselecteerde steden verzoeken om 'klimaatstadcontracten' op te stellen met onder meer een algemeen plan voor klimaatneutraliteit in alle sectoren (bijvoorbeeld energie, gebouwen, afvalbeheer en vervoer) en de bijbehorende investeringsplannen. Bij dit proces zullen burgers, onderzoeksorganisaties en de particuliere sector worden betrokken.

Gezien de overweldigende belangstelling voor de missie (377 steden waren kandidaat om aan de missie deel te nemen), verleent de Commissie ook steun aan de niet-geselecteerde steden, onder meer via het missieplatform en financieringsmogelijkheden door het werkprogramma van de stedenmissie van Horizon Europa.

Bronnen

Bijzonderheden

Datum publicatie
28 april 2022
Auteur
Vertegenwoordiging in Nederland