Het geld wordt gebruikt voor:
- schone technologieën
- de ontwikkeling van regionale netwerken voor hernieuwbare waterstof
- nieuwe banen en omscholing van werknemers in die regio’s.
Dat heeft de Commissie vandaag bekend gemaakt. Ze heeft haar goedkeuring gegeven aan het Nederlandse territoriale plan voor een rechtvaardige transitie (TJTP), waarbij 623 miljoen EUR beschikbaar wordt gesteld door het Fonds voor een rechtvaardige transitie (FRT). Dat erop is gericht om regio’s te ondersteunen die het hardst zijn geraakt door de klimaattransitie. Dit moet de regio's ondersteunen bij de transitie weg van een op de winning van fossiele brandstoffen of koolstofintensieve industrieën gebaseerde economie.
Investeringen in schone technologieën
Het fonds investeert in groene technologieën voor de chemische industrie en de staalproductie. Ook ondersteunt het de chemische industrie bij het gebruik van biobased grondstoffen. Verder worden er regionale netwerken voor hernieuwbare waterstof ontwikkeld. Ook worden de plaatselijke elektriciteitsnetwerken verbeterd om de elektrificatie van industriële processen te ondersteunen. Het zal meer groene innovatie voor de industrie ondersteunen en nieuwe industriële waardeketens helpen creëren die nuttig zijn voor lokale kleine en middelgrote ondernemingen.
Energie-efficiënte huisvesting
Tot slot zal het FRT ook steun verlenen voor energie-efficiënte huisvesting, de productie van hernieuwbare energiebronnen en klimaatneutrale logistiek, bijvoorbeeld via de elektrificatie van binnenschepen.
Groene banen en omscholing van lokale werknemers in de fossiele sector
Het fonds zal investeren in de opleiding van 49,000 werknemers die momenteel in de fossiele sector werken. Dit om hen uit te rusten met nieuwe vaardigheden om in hernieuwbare en klimaatneutrale industrieën te werken. Zo wordt de lokale arbeidsmobiliteit verbeterd door te investeren in menselijk kapitaal en in de diversificatie van de lokale economieën. Bovendien worden er zo nieuwe banen gecreeërd in koolstofneutrale sectoren.
Meer weten? Lees het volledige persbericht.
Bijzonderheden
- Datum publicatie
- 2 december 2022
- Auteur
- Vertegenwoordiging in Nederland