Direct naar de inhoud
Logo van de Europese Commissie
Vertegenwoordiging in Nederland van de Europese Commissie
Nieuwsartikel12 mei 2023Vertegenwoordiging in NederlandLeestijd: 1 min

Nederlandse inzending wint Europese Karel de Grote-prijs voor jongeren

The European Correspondent, een Nederlands platform voor jonge journalisten over Europese zaken is een van de drie winnaars van de Europese Karel de Grote-prijs voor jongeren.

The European Correspondent heeft als doel de huidige Europese journalistiek te bevorderen. Het Europees Parlement en de Stichting Internationale Karel de Grote-prijs in Aken reiken elk jaar een prijs uit aan jongerenprojecten met een sterke Europese dimensie.  

Nederlandse inzending

The European Correspondent: meer dan 140 jonge journalisten uit heel Europa schrijven stukken met een focus op Europa voor de European Correspondent, opgericht in 2022. Zij schrijven over hoe brede vraagstukken in verschillende Europese landen spelen en publiceren dagelijks een nieuwsbrief over een bepaalde regio en met het belangrijkste Europese nieuws.

Daarnaast tracht het project door verschillende activiteiten het aanbod van Europese journalistiek, de transparantie over de Europese politiek en de kennis van Europeanen over nieuws uit andere landen te vergroten. Het project draagt hiermee bij aan de bevordering van Europees burgerschap en de Europese identiteit.  

De prijs

Dit zijn alle drie winnaars en de prijzen:

  • Eerste prijs – ‘AILEM’ uit België  7 500 euro
  • Tweede prijs –The European Correspondent (Nederland) / een mobiel klimaatmuseum uit Litouwen (Litouwen)/  Een gedeelde tweede prijs, van 3 750 euro voor elke winnaar,

AILEM
 ‘AILEM’ uit België is de allereerste taal-app voor en door vluchtelingen en asielzoekers. Met de app worden via taal interculturele misverstanden weggenomen en wordt de kenniskloof tussen vluchtelingen en gastland gedicht. De app bevat nuttige zinnen, verhalen om talenkennis te versterken en games. Ook brengt de app gebruikers met elkaar in contact.

Mobiel klimaatmuseum
Het mobiele klimaatmuseum (‘Mobili Klimato muziejaus paroda’) is in mei 2022 opgericht om mensen aan te moedigen om te leven met ‘oog’ voor het klimaat. Het bestaat uit vier mobiele zeecontainers met tentoonstellingen over klimaatverandering, de EU-Green Deal, duurzame landbouw en praktische tips voor gezonde voeding, om de consumptie te verminderen.

Achtergrond

De Europese Karel de Grote-prijs voor jongeren, van het Europees Parlement en de Stichting Internationale Karelsprijs, gaat naar initiatieven van jongeren tussen 16 en 30 jaar die de democratie versterken en actieve democratische deelname ondersteunen. Sinds 2008 hebben 5 000 projecten naar de prijs meegedongen.
Elk jaar selecteren nationale en Europese jury's een project uit elk EU-land. Tijdens de prijsuitreiking in Aken op 12 mei is aan de 26 nationale winnaars bekend gemaakt welke drie projecten dit jaar tot winnaar zijn uitgeroepen.

Bijzonderheden

Datum publicatie
12 mei 2023
Auteur
Vertegenwoordiging in Nederland