Direct naar de inhoud
Logo van de Europese Commissie
Vertegenwoordiging in Nederland van de Europese Commissie
Nieuwsartikel28 juni 2022Vertegenwoordiging in NederlandLeestijd: 1 min

Nederlandse coronasteun van 16 miljoen euro voor de vuurwerksector is goedgekeurd door de Europese Commissie

Het pakket aan Nederlandse staatssteun van 16 miljoen euro voor de vuurwerksector is goedgekeurd door de Europese Commissie. Het voldoet aan de Europese regels voor staatssteun.

euro

De goedkeuring maakt de weg vrij om vuurwerkhandelaars te compenseren voor de geleden schade door de pandemie met als gevolg een vuurwerkverbod op oudejaarsavond 2021.

De goedkeuring volgt op een soortgelijke regeling die de Commissie aanvankelijk in juli 2021 had goedgekeurd en die vervolgens is gewijzigd. De regeling bestaat uit twee maatregelen:

  • de eerste maatregel dekt de extra transportkosten die groothandelaars en bepaalde detailhandelaars tussen 19 november 2021 en 1 februari 2022 moesten maken om het vuurwerk naar een geschikte opslagplaats te vervoeren door het verbod.
  • de tweede maatregel dekt de extra opslagkosten die in de periode tussen 1 februari en 31 augustus 2022 worden gemaakt.

De Europese Commissie kan staatssteunmaatregelen van de EU-landen goedkeuren die bedoeld zijn om ondernemingen te compenseren voor schade die rechtstreeks het gevolg is van buitengewone gebeurtenissen, zoals de uitbraak van het coronavirus. De vergoeding zal niet hoger zijn dan wat nodig is om de schade te vergoeden.

Meer informatie over de tijdelijke kaderregeling en andere maatregelen die de Commissie heeft genomen om de economische gevolgen van de coronacrisis aan te pakken, zijn hier te vinden.

Waarom zijn er Europese staatssteunregels nodig?
Met haar staatssteunregels garandeert de Europese Commissie dat de staatssteun van EU-landen geen enkel bedrijf, hoe groot of klein het ook is, een oneerlijk concurrentievoordeel geeft of het gelijke speelveld op de interne markt verstoort. Meer weten? Bekijk de EU-concurrentiewebsite voor consumenten of bekijk de website over goedkeuringen staatssteunregelingen onder zaaknummers SA.62368 en zaaknummer: SA.100303

Bijzonderheden

Datum publicatie
28 juni 2022
Auteur
Vertegenwoordiging in Nederland