Direct naar de inhoud
Logo van de Europese Commissie
Vertegenwoordiging in Nederland van de Europese Commissie
Nieuwsartikel24 november 2021Vertegenwoordiging in NederlandLeestijd: 1 min

Nederland onder de loep voor mogelijke macro-economische onevenwichtigheden in 2022

Voor Nederland en 11 andere EU-landen is een diepgaande analyse nodig vanwege mogelijke macro-economische onevenwichtigheden.

subsidie aanvragen
AV Dienst EC, fotograaf Aurore Martignoni

Dit staat in een vandaag gepubliceerd waarschuwingsverslag van de Europese Commissie. Zij heeft met de publicatie van het zogenaamde najaarspakket het startschot gegeven voor de coördinatie van het economisch beleid in 2022 van de EU-landen. In Europees jargon heet dat proces het Europees Semester.

Het najaarspakket van het Europees Semester omvat de jaarlijkse duurzame-groeianalyse, adviezen over de ontwerpbegrotingsplannen van de eurozone voor 2022, beleidsaanbevelingen voor de eurozone en het voorstel van de Commissie voor een gezamenlijk verslag over de werkgelegenheid. Het pakket bouwt voort op de economische najaarsprognose 2021, waarin werd opgemerkt dat de Europese economie van herstel naar expansie overging, maar met nieuwe tegenwind kampte.

Diepgaande evaluaties
Dit jaar blijkt dat diepgaande evaluaties vereist zijn voor 12 lidstaten: Cyprus, Duitsland, Frankrijk, Griekenland, Ierland, Italië, Kroatië, Nederland, Portugal, Roemenië, Spanje en Zweden. Deze EU-landen waren al eerder onderworpen aan een dergelijke diepgaande evaluatie. Er werden toen onevenwichtigheden vastgesteld (Duitsland, Frankrijk, Ierland, Kroatië, Nederland, Portugal, Roemenië, Spanje en Zweden), die soms zelfs buitensporig waren (Cyprus, Griekenland en Italië). In deze nieuwe diepgaande evaluaties worden de ernst en de evolutie ervan, evenals de beleidsrespons van de EU-landen geanalyseerd om de eerdere beoordelingen te actualiseren en na te gaan wat er nog moet worden gedaan. Meer weten? Lees verder voor uitgebreide informatie.

 

 

 

 

 

 

Bijzonderheden

Datum publicatie
24 november 2021
Auteur
Vertegenwoordiging in Nederland