Direct naar de inhoud
Logo van de Europese Commissie
Vertegenwoordiging in Nederland van de Europese Commissie
Nieuwsartikel28 november 2022Vertegenwoordiging in NederlandLeestijd: 1 min

Nederland krijgt €98 miljoen aan steun uit het 'Europees Maritiem, Visserij en Aquacultuur Fonds'

Nederland krijgt €97,9 miljoen aan EU-steun uit het ‘Europees Maritiem, Visserij en Aquacultuur Fonds’ (EMFAF). Het Nederlandse plan van in totaal 139,9 miljoen voor steun aan de visserijsector is goedgekeurd door de Europese Commissie.

Visserij
© Audiovisuele Dienst EU

Het plan helpt bij de groene transitie van de sector met investeringen gericht op het verbeteren van vistuig, verminderen van de uitstoot, energie-efficiëntie en vervanging van motoren. Met de financiering kan Nederland werken aan de klimaatdoelen en aan het Gemeenschappelijk Visserijbeleid (GVB).

 “Ik ben blij met dit nieuws voor Nederland. Het plan dat we goedgekeurd hebben focust op innovatie voor de groene transitie, energie-efficiëntie en het verminderen van de CO2-uitstoot. Daarnaast wordt technologisch onderzoek in samenwerking met de sector en kenniscentra gestimuleerd. Dit plan zal zorgen voor een duurzamere en sterkere visserij-, aquacultuur- en verwerkingssector in Nederland” , aldus EU-commissaris Virginijus Sinkevičius (Milieu, Oceanen en Visserij).

Waar is de steun voor?

Om het maximale uit de financiële steun te halen kiest Nederland ervoor om een beperkt aantal soorten activiteiten te steunen. 83% van het plan wordt toegewezen aan duurzame visserij en bescherming. 8% wordt geïnvesteerd in duurzame aquacultuur en de verwerking en afzet. Tot slot wordt 3% toegewezen aan het versterken van internationaal oceaanbeheer. Dit alles draagt bij aan de milieu- en klimaatdoelen van de EU.

Dit is waar het geld heen gaat

Het plan steunt onder andere investeringen voor:

  • Duurzame visserij: energie-efficiëntie en het terugbrengen van de uitstoot van de vissersschepen; kwaliteit van visproducten te verhogen; veiligheid en werkomstandigheden verbeteren op vissersschepen; geld voor het opleiden van personeel voor de kleinschalige visserij; voldoen aan de aanlandplicht en verbeteren van dataverzameling; onderzoek en ontwikkeling van maatregelen voor bescherming soorten en ecosystemen.
  • Duurzame aquacultuur: innovatie, onderzoek en duurzame aquacultuur en verwerking; energie-efficiëntie en het terugbrengen van de uitstoot van de sector en verwerking.
  • Internationaal oceaanbeheer: versterken van duurzaam zee- en oceaanbeheer door het promoten van mariene kennis, door gegevens en kennis te genereren voor de uitvoering van Europese beleid rond de bescherming van het mariene milieu en voor het onderzoeksprogramma over de Noordzee-overeenkomst.

Lees verder voor uitgebreide informatie op de speciale website over het visserijbeleid in de EU.

Achtergrond

Het EMFAF loopt van 2021 tot 2027 en steunt het Gemeenschappelijk Visserijbeleid (GVD), het maritiem beleid van de EU en de Europese agenda voor internationaal oceaanbeheer. Het fonds helpt om tot een duurzame visserij te komen en de biologische hulpbronnen te beschermen.

Bijzonderheden

Datum publicatie
28 november 2022
Auteur
Vertegenwoordiging in Nederland