Direct naar de inhoud
Logo van de Europese Commissie
Vertegenwoordiging in Nederland van de Europese Commissie
  • Nieuwsartikel
  • 28 juli 2022
  • Vertegenwoordiging in Nederland
  • Leestijd: 1 min

Nederland behoort weer tot de groep van innovatiekoplopers in de Europese ranking

Nederland, Finland, Denemarken en Zweden zijn de EU-koplopers maar ze worden geconfronteerd met lacunes op belangrijke gebieden: het gebruik van geavanceerde digitale technologieën, zoals kunstmatige intelligentie en big data is te laag.

ICT
©iStock

Het gebruik blijft onder de 30% en is daarmee ver verwijderd van het streefcijfer van 75% in 2030. Er is een wijdverbreid tekort aan vaardigheden. Dit leidt niet alleen tot digitale uitsluiting. Het vertraagt ook de vooruitgang.

Dat staat in een jaarlijks rapport van de Europese Commissie over de digitale economie en samenleving (DESI). Met Europese DESI ranking wordt de vooruitgang gemeten die de EU-landen boeken in de richting van een digitale economie en maatschappij. Er wordt ook gekeken naar de focusgebieden en de nodige investeringen en maatregelen die er gedaan moeten worden. Lees verder over de ontwikkelingen in de EU.

Nederland

Nederlandse prestaties

Vergeleken met andere EU-landen presteert Nederland weliswaar relatief goed, maar het moet zijn prestaties blijven verbeteren. Dit om de landen bij te houden die wereldwijd het verst gevorderd zijn met de integratie van geavanceerde digitale technologieën zoals het gebruik van AI (kunstmatige intelligentie). Slechts 13 % van alle Nederlandse bedrijven maakt er gebruik van. Daarmee loopt Nederland ver achter op het EU-doel dat in 2030 75 % van alle bedrijven AI gebruikt. In dit verband zou Nederland ook zijn deelname aan grote Europese projecten op het gebied van technologische samenwerking kunnen versterken.

Grote tekorten aan ICT-specialisten
De impact van investeringen in digitale technologieën zou erkend moeten worden. Vooral het belang van digitale technologieën bij de groene transitie door de ontwikkeling van het slimme elektriciteitsnet van het land. Daarbij is het belangrijk dat Nederland iets doet aan het grote tekort aan experts in digitale technologie en personeel op het gebied van informatie- en communicatietechnologie (ICT). Meer dan 70 % van de Nederlandse bedrijven die ICT-specialisten in dienst hebben genomen of dit hebben geprobeerd, heeft in 2020 melding gemaakt van personeelsproblemen. De moeilijkheden die Nederlandse bedrijven ondervinden bij de zoektocht naar gekwalificeerde ICT-specialisten kunnen de vooruitgang bij andere aspecten van de digitale transitie afremmen. Wat de economische groei kan belemmeren. Als deze resterende struikelblokken worden weggewerkt, zou Nederland sneller kunnen inzetten op digitale technologieën in alle sectoren van de economie. Meer weten? Lees verder over de Nederlandse situatie.

 

Bijzonderheden

Datum publicatie
28 juli 2022
Auteur
Vertegenwoordiging in Nederland