Direct naar de inhoud
Logo van de Europese Commissie
Vertegenwoordiging in Nederland van de Europese Commissie
Nieuwsartikel31 oktober 2022Vertegenwoordiging in NederlandLeestijd: 1 min

Nationale Klimaatweek: Nederlanders denken niet alleen aan eigen portemonnee bij energiebesparing

De Klimaatweek voor een beter milieu is vandaag begonnen in dit land. Nederlanders besparen niet alleen energie uit financiële overwegingen, maar ook om bij te dragen aan een beter milieu.

energie besparen
©IStock

Dat blijkt uit een onderzoek uitgevoerd in opdracht van de Europese Commissie naar de houding van de Europeanen tegenover de energietransitie.

De helft van de Nederlandse ondervraagden (49 procent) noemt het beschermen van het klimaat als hoofdreden om te besparen op energie. Dit is ruim boven het Europese gemiddelde van slechts 36 procent.

Persoonlijke verantwoordelijkheid

Maar liefst 86 procent van de ondervraagden beschouwt het als een persoonlijke verantwoordelijkheid om iets te doen aan klimaatverandering. Energiebesparing is daar een onderdeel van. Een meerderheid (66 procent) denkt het persoonlijke energieverbruik in de nabije toekomst nog verder naar beneden te kunnen brengen.

Geen steun voor energiequota

Wel ziet 93 procent van de Nederlandse respondenten het als een taak van de overheid om arme en kwetsbare gezinnen te helpen on hun huizen energie-efficiënter te maken. Het toewijzen van 'energiequota' voor van een eerlijke verdeling – iets dat op steun kan rekenen van een meerderheid van de Europese ondervraagden - zien de meeste Nederlanders dan weer niet zitten: 54 procent is daar geen voorstander van.
 

Bronnen

Bijzonderheden

Datum publicatie
31 oktober 2022
Auteur
Vertegenwoordiging in Nederland