Direct naar de inhoud
Logo van de Europese Commissie
Vertegenwoordiging in Nederland van de Europese Commissie
Nieuwsartikel25 september 2023Vertegenwoordiging in NederlandLeestijd: 2 min

Milieu beschermen: vervolgacties voor verbod op microplastics

In de strijd tegen de milieuvervuiling door microplastics is de Commissie vandaag met vervolgmaatregelen gekomen voor o.a. cosmetica en rubberkorrels voor kunstgrasvelden.

Microplastics

De opzettelijk aan producten toegevoegde microplastics moeten worden beperkt door  REACH (EU-wetgeving over chemische stoffen in producten). Naar schatting komt er in de EU jaarlijks 42.000 ton microplastics vrij die opzettelijk aan producten worden toegevoegd. De nieuwe regels moeten voorkomen dat ongeveer een half miljoen ton microplastics in het milieu terechtkomt.

1. Waarom zijn microplastics een probleem?

Eenmaal in het milieu breken microplastics niet af en kunnen ze niet worden verwijderd. Ze hopen zich op in dieren, waaronder vissen en schelpdieren, en worden dus ook door mensen als voedsel geconsumeerd.

Microplastics zijn aangetroffen in onze ecosystemen (in de bodem, in zeeën of rivieren en komen via de bodem, zeeën of rivieren terecht in voedsel en drinkwater. Het voortdurend vrijkomen van microplastics draagt bij aan de permanente vervuiling van onze ecosystemen en voedselketens. Blootstelling aan microplastics in laboratoriumstudies is in verband gebracht met een reeks negatieve (eco)toxische en fysieke effecten op levende organismen.

 
2. Wat is het doel van de nieuwe regels?

De nieuwe regels verbieden de verkoop van microplastics als zodanig en van producten waaraan opzettelijk microplastics zijn toegevoegd en waarbij deze microplastics vrijkomen bij gebruik. Bekende voorbeelden zijn cosmetica, wasmiddelen en ruberkorrels voor kunstgrasvelden om te sporten.

Producten die op industriële locaties worden gebruikt of waarbij tijdens het gebruik geen microplastics vrijkomen, zijn vrijgesteld van het verkoopverbod. Wel moeten de fabrikanten ervan instructies geven over hoe het product moet worden gebruikt en weggegooid om de uitstoot van microplastics te voorkomen. Ook moeten de fabrikanten elk jaar de geschatte uitstoot van microplastics rapporteren.

Voorbeelden van getroffen producten die microplastics bevatten zijn onder andere:

  • Kunstgrasvelden
    Rubberkorrels die worden gebruikt op kunstgrasvelden in de sportwereld   - dit is de grootste bron van het vrijkomen van opzettelijk toegevoegde microplastics in het milieu. Het verbod geldt na 8 jaar om eigenaars en beheerders van sportvelden de tijd te geven over te schakelen op alternatieven en om de meeste bestaande sportvelden de kans te geven het einde van hun levensduur te bereiken.
  • Cosmetica
    Microplastics worden in cosmetica gebruikt voor verschillende doelen, zoals scrubben of het verkrijgen van een specifieke textuur, geur of kleur. Het verbod geldt onmiddellijk voor cosmetica die microbeads bevatten. Dat zijn kleine plastic kraaltjes die worden gebruikt om te scrubben. Het verbod geldt na 4-12 jaar voor andere cosmetica, afhankelijk van de complexiteit van het product, de noodzaak van herformulering en de beschikbaarheid van geschikte alternatieven.

    Lees verder voor uitgebreide informatie.

Bijzonderheden

Datum publicatie
25 september 2023
Auteur
Vertegenwoordiging in Nederland