Direct naar de inhoud
Logo van de Europese Commissie
Vertegenwoordiging in Nederland van de Europese Commissie
Nieuwsartikel26 januari 2022Vertegenwoordiging in NederlandLeestijd: 1 min

Mensen en hun digitale rechten centraal stellen: wat offline illegaal is, moet dat online ook zijn

Voor eens en voor altijd moet wat offline illegaal is, ook online illegaal zijn. De Europese Commissie stelt een verklaring voor over digitale rechten en beginselen.  

Veilig online

"We willen veilige technologie die werkt voor de mensen, en die onze rechten en waarden respecteert, ook als we online zijn. En we willen dat iedereen in staat is om actief deel te nemen aan onze steeds digitaler wordende samenleving. Deze verklaring geeft ons een duidelijk referentiepunt voor de rechten en beginselen in de online-wereld", aldus Margrethe Vestager, uitvoerend vicevoorzitter voor een Europa dat klaar is voor het digitale tijdperk.

In de ontwerpverklaring staan de belangrijkste rechten en beginselen voor de digitale transformatie.  Deze zijn bedoeld om de Europeanen in hun dagelijks leven te helpen: betaalbare en snelle digitale connectiviteit overal en voor iedereen, goed uitgeruste klaslokalen en digitaal geschoolde leerkrachten, naadloze toegang tot overheidsdiensten, een veilige digitale omgeving voor kinderen, vrijheid om buiten werktijd niet bereikbaar te zijn, makkelijk te begrijpen informatie over de milieu-impact van onze digitale producten, controle over hoe hun persoonsgegevens worden gebruikt en met wie ze worden gedeeld.

Uit een eerder gehouden online raadpleging en Europese opiniepeiling is gebleken dat er onder Europeanen veel steun is voor digitale rechten.

In de verklaring over de digitale rechten en beginselen staat de mens centraal en dit is wat het omvat:

Solidariteit en inclusie

Technologie moet mensen bijeenbrengen, niet uit elkaar drijven. Iedereen moet toegang hebben tot internet, digitale vaardigheden, digitale overheidsdiensten en billijke arbeidsomstandigheden.

Duurzaamheid

Digitale apparaten moeten duurzaam en ‘groen’ zijn. Mensen moeten informatie krijgen over de milieueffecten en het energieverbruik van hun apparaten.

Veiligheid en beveiliging

De digitale omgeving moet veilig zijn. Alle gebruikers, van jong tot oud, moeten mondig zijn en beschermd worden.

Participatie

Burgers moeten op alle niveaus kunnen deelnemen aan het democratische proces en controle hebben over hun eigen gegevens.

Keuzevrijheid

Mensen moeten terecht kunnen in een eerlijke onlineomgeving, zonder illegale en schadelijke content, en slagvaardig zijn wanneer zij te maken hebben met nieuwe en zich ontwikkelende technologieën, zoals kunstmatige intelligentie. Meer weten? Lees de volledige verklaring.

Bekijk voor de vervolgstappen het volledige persbericht.

 

 

Bijzonderheden

Datum publicatie
26 januari 2022
Auteur
Vertegenwoordiging in Nederland