Direct naar de inhoud
Logo van de Europese Commissie
Vertegenwoordiging in Nederland van de Europese Commissie
Nieuwsartikel7 november 2022Vertegenwoordiging in NederlandLeestijd: 1 min

Meer transparantie bij toeristisch verhuur door registratiesysteem in de EU

De Europese Commissie wil nieuwe regels voor online platforms en verhuurders van accommodaties voor een kort verblijf door meer transparantie via een registratiesysteem.

erop uit gaan
©iStock

Kortetermijnverhuur van accommodaties ontwikkelt zich snel in de EU, wat voor een groot deel komt door de platformeconomie. Hoewel dit zowel voor verhuurders als voor toeristen voordelen biedt, kan een groot aantal boekingen leiden tot problemen. Denk aan gemeenten die te maken hebben met een gebrek aan betaalbare huisvesting, stijgende prijzen of massatoerisme. Om doeltreffend beleid te kunnen voeren over kortetermijnverhuur van accommodaties hebben overheden voldoende gegevens nodig.

Het voorstel zal onder andere :

  • de registratieverplichtingen voor de verhuurders en hun huurwoningen voor kortetermijnverhuur gelijk stellen in de hele EU wanneer deze door de nationale autoriteiten worden ingevoerd: registratieregelingen moeten volledig online beschikbaar en gebruiksvriendelijk zijn.  Er moet soortgelijke relevante informatie over de verhuurders en hun accommodaties worden vereist, namelijk het 'wie', 'wat' en 'waar' ervan. Bij de registratie moeten de verhuurders een uniek registratienummer toegewezen krijgen;
  • de regels verduidelijken om ervoor te zorgen dat de registratienummers worden weergegeven en gecontroleerd: de onlineplatforms zullen verhuurders in staat moeten stellen om hun registratienummers op de platforms weer te geven. Zij moeten ook steekproefsgewijs controleren of de verhuurders zich registreren en de juiste nummers vermelden. De overheidsinstanties kunnen registratienummers opschorten en platforms vragen om publicaties van verhuurders te verwijderen als deze niet voldoen aan de regels;
  • de uitwisseling van gegevens tussen onlineplatforms en overheidsinstanties stroomlijnen: de onlineplatforms zullen eenmaal per maand automatisch gegevens over het aantal overnachtingen en over gasten met overheidsinstanties moeten delen. Er komen eenvoudigere rapportagemogelijkheden voor kleine en microplatforms.  

Meer weten? Lees het volledige persbericht of bekijk de factsheet.

Bijzonderheden

Datum publicatie
7 november 2022
Auteur
Vertegenwoordiging in Nederland
Departement
Commissie vervoer en toerisme