Direct naar de inhoud
Logo van de Europese Commissie
Vertegenwoordiging in Nederland van de Europese Commissie
Nieuwsartikel21 september 2023Vertegenwoordiging in NederlandLeestijd: 1 min

“Made in Europe”: EU-chipwet gaat vandaag in

Wist je dat een smartphone ongeveer 160 chips bevat en dat een hybride voertuig tot 3500 chips? Zonder chips geen digitale wereld.

Om de grote chiptekorten aan te pakken en de lidstaten te helpen is de Commissie met EU-Chipwet gekomen, die vandaag ingaat.

Micro-chips of halfgeleiders zijn de DNA van moderne technologie. Chips dienen voor: het vastleggen, opslaan, verwerken en reageren. Chips worden gebruikt in:

  • het dagelijks leven: werk, onderwijs, entertainment, huishoudens
  • kritieke toepassingen: auto’s, vliegtuigen, gezondheidszorg
  • in belangrijke infrastructuur: energie, mobiliteit, data en communicatie.

Ook zijn chips essentieel voor de economie van morgen. Denk aan: groene energie, 5G netwerken, het internet der dingen, kunstmatige intelligentie en platforms voor supercomputers.


Met de Europese chipwet zal de EU tekorten aan halfgeleiders aanpakken en het technologische leiderschap van Europa versterken. Het moet de EU minder kwetsbaar en minder afhankelijk maken van externe spelers. Zo zullen de bevoorrading, veerkracht en technologische soevereiniteit van de EU op het gebied van chips erop vooruitgaan.

De nieuwe regels hebben tot doel het mondiale marktaandeel van de EU in halfgeleiders te verdubbelen van 10% tot ten minste 20% in 2030. EU zal ruim 43 miljard euro aan publieke en particuliere investeringen vrijmaken en maatregelen nemen om zich samen met de lidstaten voor te bereiden op toekomstige verstoringen in de toeleveringsketen, erop te anticiperen en er snel op te reageren.

Het doel is om:

  • het leiderschap van Europa op het gebied van onderzoek en technologie in de richting van kleinere en snellere chips versterken.
  • Een kader tot stand brengen om de productiecapaciteit tegen 2030 te verhogen tot 20 % van de wereldmarkt.
  • Capaciteit opbouwen en versterken om te innoveren op het gebied van het ontwerp, de vervaardiging en de verpakking van geavanceerde chips.
  • Een grondig inzicht in de mondiale halfgeleidertoeleveringsketens verwerven.
  • Het tekort aan vaardigheden aanpakken, nieuw talent aantrekken en de beschikbaarheid van geschoolde arbeidskrachten ondersteunen.

Lees verder over meer acties op de speciale website.

Bijzonderheden

Datum publicatie
21 september 2023
Auteur
Vertegenwoordiging in Nederland