Direct naar de inhoud
Logo van de Europese Commissie
Vertegenwoordiging in Nederland van de Europese Commissie
Nieuwsartikel18 mei 2022Vertegenwoordiging in NederlandLeestijd: 1 min

Maatregelen ter versterking van de defensievermogens en de technologische en industriële defensiebasis van de EU

De Commissie en de hoge vertegenwoordiger presenteren een analyse van de lacunes op het gebied van defensie-investeringen en komen met verdere maatregelen en acties voor de versterking van de Europese technologische en industriële defensiebasis.

Europese defensie
EC AV Dienst

De agressie van Rusland tegen Oekraïne heeft aanzienlijke gevolgen voor de Europese defensie en leidt tot verhoogde militaire uitgaven van de lidstaten. Met de gezamenlijke mededeling willen de Commissie en de hoge vertegenwoordiger de lidstaten helpen samen, beter en op Europese wijze te investeren. Met deze mededeling wordt ook tegemoetgekomen aan de oproep die in het kader van de Conferentie over de toekomst van Europa is gedaan om het optreden van de EU op het gebied van defensie te versterken.

Deze gezamenlijke mededeling vertegenwoordigt een nieuw ambitieniveau om een sterker Europa op defensiegebied tot stand te brengen. Het richt zich met name op de gezamenlijke aankoop van militaire uitrusting, op strategische programmering op defensiegebied teneinde duidelijkere prioriteiten vast te stellen, en op de ondersteuning van de Europese industriële basis, met inbegrip van de versterking van het Europees kader voor O&O op defensiegebied, het Europees Defensiefonds (EDF). EU-initiatieven ter bevordering van defensiesamenwerking dragen ook bij tot een eerlijkere trans-Atlantische lastenverdeling en een effectievere Europese bijdrage in het kader van de NAVO.

Voor meer informatie, bekijk het volledige persbericht.

Bijzonderheden

Datum publicatie
18 mei 2022
Auteur
Vertegenwoordiging in Nederland