Direct naar de inhoud
Logo van de Europese Commissie
Vertegenwoordiging in Nederland van de Europese Commissie
Nieuwsartikel19 oktober 2023Vertegenwoordiging in NederlandLeestijd: 1 min

Maatregelen om potentiële dreigingen van civiele drones aan te pakken

Kwaadwillig gebruik van drones kan tot ernstige veiligheidsrisico’s leiden, met name voor kritieke infrastructuur in Europa. Om deze risico’s te beperken zet de EU vandaag de eerste stappen op weg naar een Europees rechtskader.  

Presentation of drones in Belgium, with the participation of Violeta Bulc, Member of the EC

De Commissie schetst verschillende acties voor een gezamenlijk, doeltreffend dronebeleid. Dat is incl. de EU-landen steunen en dat omvat:
 

  • De financiële steun verhogen via de oproep om subsidie-voorstellen in te dienen voor counter-dronemaatregelen via het Fonds voor interne veiligheid.
  • Onderzoek en innovatie versterken via de beschikbare financieringsprogramma's zoals Horizon Europa.
  • Regelgevende maatregelen bestuderen, door de regelgevingsbehoeften en de mogelijkheden in kaart te brengen om wetten en procedures in de hele EU gelijk te trekken.
  • De EU-landen bijstaan bij het kiezen uit een verscheidenheid aan commerciële cyber- en niet-cybertechnologieën voor dronebestrijding die op de markt beschikbaar zijn. Dit door advies en begeleiding te verstrekken via, bijvoorbeeld, de specifieke counter-dronedeskundigengroep en de werkzaamheden van het Gemeenschappelijk Centrum voor onderzoek (JRC).
  • Goede praktijken en informatie uitwisselen, door de werkzaamheden van bestaande initiatieven te stroomlijnen en een counter-dronedeskundigengroep van de Commissie op te zetten.
  • Praktische begeleiding en operationele ondersteuning bieden aan EU-landen, door bestaande counter-droneopleidingen uit te breiden tot bijvoorbeeld de sector van privébeveiliging en de rechtshandhavingsinstanties.
  • Onderzoek en innovatie versterken via de beschikbare financieringsprogramma's zoals Horizon Europa. 


Meer weten? Lees het volledige persbericht.

Bijzonderheden

Datum publicatie
19 oktober 2023
Auteur
Vertegenwoordiging in Nederland