Direct naar de inhoud
Vertegenwoordiging in Nederland van de Europese Commissie
Nieuwsartikel26 augustus 2021

Maastricht gaststad voor Europese burgertop over de toekomst van Europa

Er komt in Maastricht een pan-Europese burgertop waarbij burgers via een reeks debatten mee kunnen praten over de toekomst van Europa van 14 - 16 januari 2022.

Laat jouw visie horen
©Istock

European Institute of Public Administration (EIPA) en Studio Europa van Maastricht University zijn geselecteerd om in Maastricht een pan-Europese burgertop te houden in het kader van de Conferentie over de Toekomst van Europa. De conferentie is een gezamenlijk initiatief van het Europees Parlement, de Europese Raad en de Europese Commissie waarbij Europese burgers via een reeks debatten en discussies mee kunnen praten over de toekomst van Europa.

De in Maastricht gevestigde expertisecentra, EIPA en Studio Europa van Maastricht University, zullen de krachten bundelen en expertise en ondersteuning bieden bij de organisatie van de burgertop die van 14 tot 16 januari in 2022 zal plaatsvinden. Behalve in Maastricht zullen er burgerpanels neerstrijken in Dublin, Florence en Warschau.

Iedereen kan deelnemen

De deelnemers aan de burgertop worden willekeurig gekozen om zo een afspiegeling van de Europese samenleving te vertegenwoordigen. Hierbij heeft de organisatie rekening gehouden met geografische herkomst, gender, leeftijd, sociaaleconomische achtergrond en opleidingsniveau. Eén derde van elk panel zal bestaan uit jongeren tussen 16 en 25 jaar. Op de website van de conferentie kunnen burgers hun ideeën over de toekomst van Europa delen.

EU in de wereld en migratie

Bij het burgerpanel in Maastricht zullen de thema’s de EU in de wereld en migratie aan bod komen. De tweehonderd deelnemers zullen met elkaar in gesprek gaan op verschillende locaties van EIPA en Maastricht University en zullen tevens debatteren op de geboortegrond van het Verdrag van Maastricht, het Gouvernement aan de Maas. Alle gesprekken worden rechtstreeks in de 24 officiële talen van de EU vertaald.

Maastricht als werkplaats voor debat en dialoog over Europa

De toewijzing van Maastricht als gaststad onderstreept en bevestigt de ambitie om van Maastricht dé werk- en ontmoetingsplaats te maken voor gesprek, debat, kennis- en visieontwikkeling rond Europese thema’s. Met de ondertekening van het Verdrag van Maastricht in 1992 zijn de stad en regio onlosmakelijk verbonden met Europa. Later dit jaar en in het voorjaar van 2022 staan er meerdere activiteiten gepland in het kader van het 30-jarig jubileum. Zo zal er onder meer worden stilgestaan bij de betekenis van dit verdrag voor het verleden, heden en de toekomst van Europese samenwerking.

Bron: Studio Europa Maastricht

Bijzonderheden

Datum publicatie
26 augustus 2021