Direct naar de inhoud
Logo van de Europese Commissie
Vertegenwoordiging in Nederland van de Europese Commissie
Nieuwsartikel24 november 2023Vertegenwoordiging in NederlandLeestijd: 1 min

Luchtverontreinigingsniveaus in heel Europa blijven te hoog – nog steeds het grootste milieugezondheidsrisico

De luchtverontreiniging in Europa ligt nog steeds ver boven de aanbevolen niveaus van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) en vormt een aanzienlijke bedreiging voor onze gezondheid.

uitstoot fabriek253,000 sterfgevallen in de EU hadden voorkomen kunnen worden als de richtwaarden van de WHO voor fijnstofconcentraties waren gehaald. Dat blijkt uit de laatste beoordeling van de luchtkwaliteit, die vandaag door het Europees Milieuagentschap (EEA) is gepubliceerd.Volgens nieuwe cijfers over de gezondheidseffecten veroorzaakt of verergert blootstelling aan luchtverontreiniging bepaalde ziekten zoals: longkanker, hartaandoeningen, astma en diabetes.

"De cijfers die het EEA vandaag heeft gepubliceerd, herinneren ons eraan dat luchtverontreiniging nog steeds het grootste milieugerelateerde gezondheidsprobleem in de EU is. Het goede nieuws is dat de maatregelen voor schone lucht effectief zijn en dat onze luchtkwaliteit verbetert. We moeten echter meer doen om de verontreinigingsniveaus verder terug te dringen. Daarom moet de EU snel het voorstel voor een herziene luchtkwaliteitsrichtlijn goedkeuren en uitvoeren, dat bedoeld is om de EU-luchtkwaliteitsnormen meer in overeenstemming te brengen met de aanbevelingen van de WHO", aldus  Virginijus Sinkevičius EU-commissaris voor Milieu, Oceanen en Visserij.

De toerekenbare sterfgevallen blijven te hoog. Lees verder  op de website van EEA.

Bronnen

Bijzonderheden

Datum publicatie
24 november 2023
Auteur
Vertegenwoordiging in Nederland