Direct naar de inhoud
Logo van de Europese Commissie
Vertegenwoordiging in Nederland van de Europese Commissie
Nieuwsartikel16 januari 2024Vertegenwoordiging in NederlandLeestijd: 1 min

“Limburgse vlaai” krijgt status als Europees beschermd streekproduct door kwaliteitslabel

Op de Nederlands Belgische Limburgse vlaai prijkt voortaan een EU-kwaliteitslabel van Beschermde Geografische Aanduiding (BGA) zoals Jenever en Edam kaas.

Vlaai
"Limburgse" vlaai moet in Limburg zijn gemaakt en aan bepaalde eisen voldoen.


Zo'n kwaliteitslabel zorgt ervoor dat de consument waar voor zijn geld krijgt. Het voorkomt namaak en misbruik. De Europese Commissie heeft bekend gemaakt dat een eerdere ingediende aanvraag voor Europese bescherming van de vlaai is goedgekeurd.


Zoet en goedgevuld

De “Limburgse vlaai” is een goedgevulde, goudbruin gebakken ronde zoete taart met een rijke variatie aan vullingen. De vulling kan bestaan uit fruit, rijstpap, crème, griesmeelpap, verse kaas, suiker/ei-vulling of een combinatie.
 

Naam en faam buiten de regionale grenzen

De vlaai wordt bereid en gebakken in de aan elkaar grenzende Belgische provincie Limburg en Nederlandse provincie Limburg. De vlaai heeft in zowel Nederland als België faam als een kwaliteitsvolle, dagverse en rijkgevulde vlaai. Er is een geografische band met de streek door het recept dat zijn oorsprong vindt in de lokale tradities. De faam van de naam groeide in de laatste twee eeuwen tot ver buiten de regionale grenzen.

 

Achtergrond

 

Een BGA-keurmerk benadrukt het verband tussen het specifieke geografische gebied en de naam van het product, waarbij een bepaalde kwaliteit, faam of andere eigenschap van het product hoofdzakelijk is toe te schrijven aan de geografische oorsprong. Meer over Europese bescherming van bekende voedingsproducten en drank.
 

 

 

Bronnen

Bijzonderheden

Datum publicatie
16 januari 2024
Auteur
Vertegenwoordiging in Nederland