Direct naar de inhoud
Logo van de Europese Commissie
Vertegenwoordiging in Nederland van de Europese Commissie
Nieuwsartikel27 september 2023Vertegenwoordiging in NederlandLeestijd: 1 min

Koploper Nederland moet blijven werken aan digitale transformatie om EU-doelen te behalen

Koploper Nederland doet het goed op het vlak van digitale transformatie in de EU. Wel moet het eraan blijven werken om op koers te blijven om de digitale EU- doelen voor 2030 te behalen.  

EU vlag
iStock

Zo ligt de instroom van afgestudeerde ICT-specialisten van 3.7 % onder het  EU-gemiddelde van 4.2%. Ook zijn vrouwen nog ondervertegenwoordigd als ICT-specialist.

Dat staat in een vandaag gepubliceerd rapport van de Europese Commissie. Er is o.a. gekeken of de EU-landen op koers zijn om de doelen voor digitale transformatie voor 2030 te halen. Ook is de Commissie met aanbevelingen gekomen voor de nationale plannen.

De Nederlandse overheid is zich bewust van de meeste van haar tekortkomingen bijv. bij het gebruik van AI door bedrijven en de beschikbaarheid van ICT-specialisten en afgestudeerden op de Nederlandse arbeidsmarkt. Nederland moet doorgaan met beleid voor digitale skills. Verder loopt Nederland nog steeds achter met de toewijzing van het beschikbare 5G-spectrum.

Dit zijn de overige Europese aanbevelingen voor Nederland volgens het landenrapport:

Digital skills: Nederland moet meer doen aan gelijke deelname van mannelijke en vrouwelijke ICTérs.

Digitale infrastructuur: Nederland moet meer vaart maken op het vlak van connectiviteit. Zoals werken aan een landelijke dekking van een Gigabit-netwerk. Dat moet zonder uitstel gebeuren conform de EU-wetgeving. Ook moet Nederland alle stappen nemen die nodig zijn om de 3,6 GHz-band toe te wijzen voor mobiele telefonie. Ook moeten er stimuleringsmaatregelen worden overwegen voor de uitrol van gigabitconnectiviteit. Nederland moet ook verder gaan met de getroffen maatregelen op het vlak van o.a. halfgeleiders en quantumcomputing (snelle en intelligente computers). Dan kan eraan bijdragen dat de EU een sterke marktspeler wordt.

Digitalisering van bedrijven: Nederland moet doorgaan met beleid rondom digitalisering van bedrijven. Zo moet Nederland het mkb blijven helpen om toegang te krijgen tot geavanceerde technologieën, met name big data, cloud en AI. Dit kan door maatregelen om de ontwikkeling en invoering daarvan te bevorderen.

Digitalisering van overheidsdiensten: Nederland moet doorgaan met de uitvoering van zijn beleid om overheidsdiensten te digitaliseren.

Nederland heeft 4,7 miljard euro gekregen uit het EU-coronaherstelfonds. Daarvan wordt een deel ingezet voor digitalisering. Zo zal 834,4 miljoen euro bijdragen aan het behalen van de Europese digitale doelen voor 2030.

Meer weten bekijk het volledige persbericht en de interactieve online ranking van de EU-landen.

Bijzonderheden

Datum publicatie
27 september 2023
Auteur
Vertegenwoordiging in Nederland