Dit omdat er in een vroeg stadium meer behandelingsmogelijkheden zijn om levens te kunnen redden. Daarom wil de Europese Commissie kankerscreening in de hele EU stimuleren.
Alle EU-landen moeten tegen 2025 screenings op kanker aanbieden aan 90 % van de personen die hiervoor in aanmerking komen. Bovendien moet de gerichte screening worden uitgebreid met andere vormen van kanker zoals prostaat-, long- en maagkanker. Dit moet in combinatie met een stapsgewijze aanpak om prostaat-, long- en maagkankertests in te voeren.
Dat is wat de Europese Commissie de lidstaten aanbeveelt om de gezamenlijke doelen uit het Europees Kankerplan te kunnen halen.
De aanbevelingen omvatten:
- Een uitbreiding van de screening op borstkanker: van vrouwen tussen 50 en 69 jaar tot vrouwen tussen 45 en 74 jaar.
- Tests op het humaan papillomavirus (HPV) minstens om de vijf jaar bij vrouwen tussen 30 en 65 jaar, in plaats van screening door uitstrijkjes, rekening houdend met de HPV-vaccinatiestatus.
- Triagetests op darmkanker bij personen tussen 50 en 74 jaar door immunochemische tests om na te gaan of zij naar vervolgendoscopie/colonoscopie moeten worden verwezen.
- Longkanker: een screening invoeren voor rokers en ex-rokers die in de afgelopen 15 jaar stopten met roken, 50 tot 75 jaar oud zijn en een rookgeschiedenis van 30 pakjaar hebben (wat overeenkomt met het roken van 20 sigaretten per dag gedurende 30 jaar).
- prostaatkanker: antigeentests voor de opsporing op prostaatkanker invoeren voor mannen tot 70 jaar, in combinatie met (MRI) scans en vervolgtests.
- maagkanker: In landen of regio's met een hoog aantal sterfgevallen door maagkanker moet er een screening worden ingevoerd op Helicobacter pylori bacteriën, die maagzweren kunnen veroorzaken en in sommige gevallen tot maagkanker kunnen leiden. Ook moet er een in voorstadium van maagzweren worden gescreend.
4 miljard investeren in de zorg
Investeren in kankerscreening kan de druk op de gezondheidszorgstelsels helpen verminderen door vroegere opsporing, waardoor voor meer, betere en gezondere levensjaren kan worden gezorgd en vooral levens kunnen worden gered. Het Europees kankerbestrijdingsplan wordt ondersteund door een reeks EU-financieringsinstrumenten. Daarbij wordt in totaal 4 miljard euro wordt uitgetrokken voor acties rondom kankerbestrijding.
Dit omvat zo'n 38,5 miljoen EUR voor screening gerelateerde projecten door het EU4Health-programma en 60 miljoen EUR door het subsidieprogramma Horizon Europa. De Commissie zal ook nog aanvullende financiering voor kankerscreening voorstellen voor het EU4Health-programma voor 2023. De EU-landen kunnen ook cohesiefondsen gebruiken om kankerscreening te ondersteunen door een beroep te doen op het Europees Fonds voor regionale ontwikkeling en het Europees Sociaal Fonds Plus.
Meer weten? Bekijk de veel gestelde vragen, het persbericht of de factsheet.
Update 9 december: EU-akkoord over nieuwe vormen van kankerscreening.
Bijzonderheden
- Datum publicatie
- 20 september 2022
- Auteur
- Vertegenwoordiging in Nederland