Direct naar de inhoud
Logo van de Europese Commissie
Vertegenwoordiging in Nederland van de Europese Commissie
Nieuwsartikel16 mei 2023Vertegenwoordiging in NederlandLeestijd: 1 min

InvestEU: EIF en Qredits sluiten overeenkomst waarmee € 100 miljoen vrijkomt voor leningen aan Nederlandse micro-ondernemers

Naar verwachting zullen 5.000 Nederlandse micro-ondernemingen ervan kunnen profiteren, vooral jongeren, vrouwelijke ondernemers en migranten.

de euro
© iStock

De toonaangevende Nederlandse instelling voor microfinanciering Qredits heeft een garantieovereenkomst gesloten met het Het Europees Investeringsfonds (EIF) waardoor het voor ten minste € 100 miljoen aan leningen kan gaan verstrekken aan Nederlandse micro-ondernemers in Nederland en de Nederlandse Antillen. De transactie past binnen het onderdeel 'sociale investeringen en vaardigheden' van het InvestEU-programma van de Europese Unie. Dit zal naar verwachting zo'n 5.000 ondernemers in Nederland en op de Nederlandse Antillen bereiken.

Leningen met een lagere rente en soepelere onderpandsvereisten

De steun van InvestEU voor deze transactie houdt in dat Qredits een garantie krijgt op een portefeuille nieuwe leningen van € 100 miljoen, waarmee het zich kan richten op onvoldoende bediende doelgroepen, zoals jongeren, vrouwelijke ondernemers en ondernemingen van migranten. Hierdoor zullen micro-ondernemers profiteren van leningen met een lagere rente en soepelere onderpandvereisten. Ze kunnen daarnaast gebruik maken van de door Qredits geboden trainingen en coaching.

Gemiddelde lening van € 20.000

Van deze meest recente transactie van het EIF en Qredits is maximaal 8% van de beschikbare financiering bestemd voor kleine ondernemers op de Nederlandse Antillen. Qredits verwacht ongeveer 5.000 kleine ondernemers te kunnen helpen, uitgaande van een gemiddelde lening van € 20.000 per bediende klant. Alle financieringsbesluiten over het  financieringsprogramma worden genomen door Qredits.

Achtergrondinformatie: makkelijker toegang tot financiering

Het Europees Investeringsfonds (EIF) maakt deel uit van de Europese Investeringsbank Groep. Het belangrijkste doel is om micro-ondernemingen en mkb-bedrijven te ondersteunen door hen te helpen toegang te verkrijgen tot financiering. Meer weten? Lees het volledige persbericht.

Bijzonderheden

Datum publicatie
16 mei 2023
Auteur
Vertegenwoordiging in Nederland