Direct naar de inhoud
Logo van de Europese Commissie
Vertegenwoordiging in Nederland van de Europese Commissie
Nieuwsartikel11 juli 2023Vertegenwoordiging in NederlandLeestijd: 3 min

InvestEU: EIB verstrekt krediet van € 18 miljoen aan Rocsys voor de ontwikkeling van gerobotiseerde laadinfrastructuur voor elektrische voertuigen

De EIB en Rocsys BV, innovator op het gebied van laadoplossingen voor elektrische voertuigen, sluiten een semi-kapitaalovereenkomst van € 18 miljoen voor het ontwikkelen en plaatsen van gerobotiseerde laadsystemen van de volgende generatie.

elektrische auto opladen
©Adobe Stock images

De financiering zal worden gebruikt voor de tweede en derde generatie autonome laadoplossingen, die Rocsys op dit moment in Nederland ontwikkelt. Deze overeenkomst is mogelijk dankzij de steun uit het InvestEU-programma, waarmee in de periode 2021-2027 naar verwachting meer dan € 372 miljard aan extra investeringen zal worden aangetrokken.


Gerobotiseerde laadoplossingen versnellen


Het in Nederland gevestigde bedrijf Rocsys BV, leverancier van autonome laadoplossingen voor elektrisch vervoer, heeft een semi-kapitaalovereenkomst van € 18 miljoen gesloten met de Europese Investeringsbank (EIB). Met deze financiering kan Rocsys in de periode 2023-2025 de ontwikkeling en plaatsing van zijn autonome, gerobotiseerde laadoplossingen van de tweede en derde generatie versnellen. De investeringsplannen van Rocsys voor deze periode zijn gericht op de ontwikkeling van technologie voor hard- en software, en op testapparatuur. De EIB-financiering is mogelijk dankzij de steun uit het InvestEU-programma, waarmee in de periode 2021-2027 naar verwachting meer dan € 372 miljard aan extra investeringen zal worden aangetrokken voor de beleidsprioriteiten van de EU.

 “Het koolstofvrij maken van onze economieën vereist substantiële en voortdurende investeringen in innovatieve technologieën. Ik ben trots op de substantiële bijdrage die InvestEU in dit kader levert. Deze overeenkomst ondersteunt een Nederlandse innovatieve onderneming die autonome laadoplossingen met robottechnologie ontwikkelt. De overeenkomst zorgt voor de noodzakelijke middelen tijdens een kritische fase van de technologische ontwikkeling en draagt tegelijkertijd bij aan belangrijke doelen die de groene transitie ondersteunen, zoals duurzame en schone manieren van vervoer”, aldus Gentiloni, EU-commissaris voor Economie.


“Met de groeiende populariteit van elektrische voertuigen, zowel voor privé als voor zakelijk gebruik, kunnen robotica het opladen aanzienlijk efficiënter en gemakkelijker maken. Dit kan weer zorgen voor een snellere transitie naar emissieloze elektrische voertuigen, iets wat cruciaal is voor het koolstofvrij maken van onze economieën. Na LeydenJar is er met Rocsys opnieuw een Nederlands bedrijf dat een belangrijke impact op de sector elektrisch vervoer kan hebben”, aldus Kris Peeters, vicepresident van de EIB,

 

Achtergrondinformatie

De Europese Investeringsbank (EIB) is de instelling van de Europese Unie voor langlopende leningen; haar aandelen worden gehouden door de lidstaten. De EIB stelt langetermijnfinanciering beschikbaar voor gedegen investeringen die bijdragen aan de realisatie van EU-beleidsdoelenn. In de afgelopen vijf jaar heeft de Europese Investeringsbank voor bijna € 10 miljard aan projecten in Nederland gefinancierd.

Duurzaam economisch herstel steunen door begrotingsgarantie

InvestEU-programm voorziet de Europese Unie van cruciale langlopende financiering door grote hoeveelheden private en publieke middelen in te zetten voor het ondersteunen van een duurzaam economisch herstel. Het programma trekt ook private investeringen aan voor de beleidsprioriteiten van de Europese Unie, zoals de Europese Green Deal en de digitale transitie. Het InvestEU-programma brengt de vele financiële instrumenten van de Europese Unie die momenteel beschikbaar zijn voor investeringen binnen de EU onder één dak, waardoor de financiering van investeringsprojecten eenvoudiger, efficiënter en flexibeler wordt. Het programma bestaat uit drie componenten: het InvestEU-fonds, de InvestEU-advieshub en het InvestEU-portaal. De uitvoering van het InvestEU-fonds vindt plaats via financiële partners die de EU-begrotingsgarantie van € 26,2 miljard gebruiken om in projecten te investeren. De volledige begrotingsgarantie zal worden ingezet om de investeringsprojecten van de uitvoerende partners te steunen, waardoor hun risicodragende capaciteit wordt vergroot en er minstens € 372 miljard aan extra investeringen kan worden aangetrokken.


Rocsys BV levert autonome laadoplossingen voor elektrische voertuigen en apparatuur. Met een innovatieve aanpak die soft-robotica, op AI gebaseerde computervisie en datagestuurde diensten combineert, creëert Rocsys een betrouwbare, naadloze, efficiënte en rendabele oplaadervaring voor wagenparken en consumenten. Rocsys maakt opladen betrouwbaar door het risico op gebruikersfouten weg te nemen en te zorgen voor maximale efficiëntie. Door de blootstelling aan hoogspanningsapparatuur te beperken, wordt ook de veiligheid vergroot. Rocsys kan bestaande opladers eenvoudig omzetten naar een autonoom systeem, dat via een met de cloud verbonden platform naadloos kan integreren met andere tools voor wagenparkbeheer. Rocsys werd opgericht in 2019 en heeft zijn hoofdkantoor in Nederland; inmiddels opereert het bedrijf ook vanuit het Amerikaanse Portland (Oregon). Rocsys zet de standaard voor de toekomst van autonoom laden en speelt een leidende rol in consortia uit de industrie en binnen strategische partnerschappen met multinationale ondernemingen en OEM’s.

Bijzonderheden

Datum publicatie
11 juli 2023
Auteur
Vertegenwoordiging in Nederland