Direct naar de inhoud
Logo van de Europese Commissie
Vertegenwoordiging in Nederland van de Europese Commissie
Nieuwsartikel2 november 2023Vertegenwoordiging in NederlandLeestijd: 4 min

InvestEU: EIB leent €40 miljoen aan Nederlands In Ovo om het doden van mannelijke kuikens te stoppen

De Europese Investeringsbank en het Nederlandse bedrijf In Ovo hebben een kredietovereenkomst van €40 miljoen gesloten voor het opschalen van de ‘Ella’-technologie van het bedrijf. Hiermee kan het afmaken van eendagshaantjes worden voorkomen.

© EIB

 

  • De EIB en In Ovo hebben een kredietovereenkomst van €40 miljoen gesloten voor de periode 2023-2026. Het krediet is bedoeld voor het opschalen van In Ovo’s ‘Ella’-technologie die het afmaken van eendagshaantjes moet voorkomen.
  • De overeenkomst is mogelijk dankzij de steun uit het InvestEU-programma, waarmee in de periode 2021-2027 naar verwachting meer dan €372 miljard aan extra investeringen zal worden aangetrokken.
  • Ook gaat In Ovo investeren in het ontwikkelen van een pijplijn met andere innovaties om zowel dierenwelzijn als duurzaamheid in de pluimveesector te verbeteren.

De Nederlandse agritech-innovator In Ovo en de Europese Investeringsbank hebben een kredietovereenkomst van €40 miljoen ondertekend. In Ovo, een spin-off van de Universiteit Leiden, zal hiermee zijn eigendomsrechtelijk beschermde Ella®-technologie gaan opschalen. De screeningsmachine van In Ovo kan in een vroeg stadium en met hoge snelheid het geslacht van eieren vaststellen. Dit stelt broederijen in staat enkel hennetjes uit te broeden, waardoor er een einde kan komen aan de praktijk waarbij haantjes meteen na het uitkomen worden afgemaakt. Bij het fokken van legkippen worden wereldwijd ieder jaar 6,5 miljard mannelijke kuikens gedood. De technologie zorgt uiteindelijk voor een eiproductieketen met meer dierenwelzijn en ook minder CO2-uitstoot.

De EIB-financiering is mogelijk dankzij de steun uit het InvestEU-programma, waarmee in de periode 2021-2027 naar verwachting meer dan € 372 miljard aan extra investeringen zal worden aangetrokken voor de beleidsprioriteiten van de EU.

“De technologie van In Ovo betekent een verbetering op het gebied van dierenwelzijn en duurzaamheid in de pluimveesector, dat past goed binnen de beleidsprioriteiten van de EIB”, stelde EIB-vicepresident Kris Peeters. “In de afgelopen jaren hebben we verschillende belangrijke innovaties uit Nederland gesteund en dit willen we blijven doen, met name als het gaat om technologieën die zo relevant zijn voor het milieu.”

Mede-oprichter van In Ovo, Wouter Bruins, over de overeenkomst: "We zijn buitengewoon trots en dankbaar voor deze prestigieuze en grote steun van de EIB. Deze lening bevestigt niet alleen de positie van In Ovo als toonaangevende scale-up in de AgriTech-sector, maar is ook een belangrijke mijlpaal in de groei van het bedrijf."

Eurocommissaris voor Gezondheid en Voedselveiligheid Stella Kyriakides“Het is voor ons van groot belang dat de Europese normen voor dierenwelzijn tot de strengste ter wereld behoren. Met deze technologie voorkomen we het systematisch doden van miljoenen mannelijke kuikens in de Europese Unie. Dit is een belangrijke stap binnen ons streven naar strengere normen voor dierenwelzijn in de EU.”

In Ovo gaat het geld investeren in het verder verbeteren van de Ella-technologie en de uitrol van meer Ella-machines. Op deze manier verlaagt In Ovo voor broederijen de drempel om een Ella-machine te installeren en wordt het voor markten eenvoudiger om over te schakelen op een productiesysteem waarin geen eendagshaantjes worden afgemaakt.

Naast de investeringen in Ella zal de lening bijdragen aan een versnelde ontwikkeling van Eve – het nieuwe technologische platform van In Ovo dat dierengezondheid en -welzijn verbetert door milieuaspecten van het broedproces te optimaliseren. Tot slot werkt In Ovo aan de ontwikkeling van een pijplijn met andere innovaties om de duurzaamheid in de pluimveesector verder te verbeteren.

Achtergrondinformatie

In de afgelopen vijf jaar heeft de Europese Investeringsbank voor meer dan € 10 miljard aan projecten in Nederland gefinancierd.

Het InvestEU-programma voorziet de Europese Unie van cruciale langlopende financiering door grote hoeveelheden private en publieke middelen in te zetten voor het ondersteunen van een duurzaam economisch herstel. Het programma trekt ook private investeringen aan voor de beleidsprioriteiten van de Europese Unie, zoals de Europese Green Deal en de digitale transitie. Het InvestEU-programma brengt de vele financiële instrumenten van de Europese Unie die momenteel voor het ondersteunen van investeringen binnen de EU beschikbaar zijn, onder één dak bijeen. Hierdoor wordt de financiering van investeringsprojecten eenvoudiger, efficiënter en flexibeler. Het programma bestaat uit drie componenten: het InvestEU-fonds, de InvestEU-advieshub en het InvestEU-portaal. De uitvoering van het InvestEU-fonds vindt plaats via financiële partners die de EU-begrotingsgarantie van € 26,2 miljard gebruiken om in projecten te investeren. De volledige begrotingsgarantie zal worden ingezet om de investeringsprojecten van de uitvoerende partners te steunen, waardoor hun risicodragende capaciteit wordt vergroot en er minstens € 372 miljard aan extra investeringen kan worden aangetrokken.

In Ovo, een in Leiden gevestigde scale-up op het gebied van landbouwtechnologie, ontwikkelt hightech-oplossingen om zowel dierenwelzijn als duurzaamheid in de pluimveesector te verbeteren. In 2020, na een ontwikkelingsperiode van bijna tien jaar, werden dankzij In Ovo’s Ella®-machine de eerste hennetjes uitgebroed waarvoor geen haantjes waren gedood. Sindsdien is een sterk verbeterde Ella®-machine ontwikkeld. Deze heeft een grotere capaciteit, die tegemoetkomt aan de hoge productievolumes van moderne broederijen. Naast Ella® heeft In Ovo nog een aantal andere innovaties in de pijplijn om de impact verder te vergroten.

Meer informatie op de site van de Europese Investeringsbank.

Bijzonderheden

Datum publicatie
2 november 2023
Auteur
Vertegenwoordiging in Nederland