Direct naar de inhoud
Logo van de Europese Commissie
Vertegenwoordiging in Nederland van de Europese Commissie
Nieuwsartikel25 september 2023Vertegenwoordiging in NederlandLeestijd: 3 min

InvestEU: Commissie ondertekent overeenkomst met Invest-NL om €750 miljoen aan investeringen in duurzame en innovatieve projecten in Nederland te realiseren

Vandaag hebben de Europese Commissie en Invest-NL, de Nationale Financierings- en Ontwikkelingsinstelling in Nederland, in Brussel een InvestEU-garantieovereenkomst getekend.

euro

Met deze overeenkomst wordt Invest-NL de eerste Nederlandse InvestEU-uitvoeringspartner die hiermee in staat is om €350 miljoen aan garanties in Nederland te verstrekken.


Financiering toegankelijker

Dankzij de garantieovereenkomst wordt de financiering van projecten in sectoren zoals duurzame energie, deeptech en demonstratiefaciliteiten toegankelijker. De overeenkomst stelt Invest-NL in staat om investeringsrisico's te verlagen, waardoor meer investeringen in duurzame en innovatieve projecten worden gestimuleerd. Dit bevordert niet alleen de duurzaamheid van de Nederlandse economie, maar versterkt ook haar innovatieve vermogen, verbetert haar internationale concurrentiepositie en creëert nieuwe banen.

€372 miljard aan extra investeringen genereren

Deze overeenkomst is mogelijk gemaakt door het InvestEU-programma, dat tot doel heeft om meer dan €372 miljard aan extra investeringen te genereren in de periode 2021-27. InvestEU biedt een EUbegrotingsgarantie aan uitvoeringspartners om hun risicobereidheid te verhogen en draagt daardoor bij aan het mobiliseren van publieke en private investeringen voor de beleidsprioriteiten van de EU.

Maatschappelijke en economische uitdagingen vereisen innovatieve oplossingen en gedurfde investeringen. Als Nationale Financierings- en Ontwikkelingsinstelling heeft Invest-NL de missie om te financieren wat vaak als te riskant wordt beschouwd of geduldig kapitaal vereist. Binnen het programma kunnen tot €350 miljoen aan garanties worden verstrekt, wat kan leiden tot €750 miljoen aan investeringen.

Paolo Gentiloni, Europees Commissaris voor Economische Zaken, verklaart: "InvestEU is een vitaal instrument voor het realiseren van de duurzame en digitale transformatie van Europa en ik ben verheugd dat Invest-NL voortaan als uitvoeringspartner zal opereren. Door samen te werken, zullen we in staat zijn om groene en deeptech bedrijven en projecten in Nederland te stimuleren, waardoor zowel innovatie als duurzaamheid een impuls krijgen en er hoogwaardige banen worden gecreëerd."

Minister van Economische Zaken en Klimaatbeleid van Nederland, Micky Adriaansens: "De concurrentiepositie van Europa en Nederland in de wereldeconomie staat onder druk. Daarom moeten we publieke en private investeringen in digitalisering en duurzaamheid versnellen om onze welvaart te behouden. Vooral als je bedenkt dat deze uitdagingen van de toekomst innovaties en investeringen vereisen die onze huidige kennis overstijgen. Dit vraagt niet alleen om geduldig kapitaal, maar ook om een bereidheid om risico's te nemen om innovatie te bevorderen. De garantieovereenkomst tussen Invest-NL en de Europese Commissie via het InvestEU-programma kan deze investeringen versnellen en de toegang tot financiering verbeteren."
 
Rinke Zonneveld, CEO van Invest-NL, voegt toe: "Deze overeenkomst stelt ons verder in staat om toegang tot financiering te bieden voor projecten op gebied van energietransitie en deep tech. InvestNL wordt hiermee de eerste uitvoeringspartner in Nederland voor dit InvestEU-garantieschema, en vervult uitstekend onze taak om toegang te realiseren tot kapitaal dat beschikbaar is gesteld via Europese programma's."
 

Achtergrond

Het InvestEU-programma voorziet de EU van cruciale lange-termijn financiering door aanzienlijke private en publieke middelen vrij te maken ter ondersteuning van een duurzaam herstel. Het helpt daarnaast om particuliere investeringen te mobiliseren voor de beleidsprioriteiten van de EU, zoals de Europese Green Deal en de digitale transitie. Het InvestEU-programma brengt de veelheid aan EUfinanciële instrumenten onder één dak om investeringen in de EU te ondersteunen, waardoor de financiering van investeringsprojecten in Europa eenvoudiger, efficiënter en flexibeler wordt. Hetprogramma bestaat uit drie componenten: het InvestEU-fonds, de InvestEU-advieshub en het InvestEU-portaal. Het InvestEU-fonds wordt geïmplementeerd door uitvoeringspartners die investeren in projecten met behulp van de EU-begrotingsgarantie van €26,2 miljard. De volledige begrotingsgarantie dekt de investeringsprojecten van de uitvoeringspartners, verhoogt hun risicodragend vermogen en mobiliseert zo ten minste €372 miljard aan extra investeringen.


Invest-NL, de Nationale Financierings- en Ontwikkelingsinstelling, fungeert als een essentiële schakel tussen de publieke en private sector en streeft ernaar duurzaam en innovatief ondernemerschap in Nederland te bevorderen. Door te participeren in Europese initiatieven zoals het InvestEUgarantieschema, biedt Invest-NL toegang tot Europees kapitaal en draagt hiermee bij aan de ontwikkeling van een duurzame en innovatieve economie in Nederland.

Bronnen

Bijzonderheden

Datum publicatie
25 september 2023
Auteur
Vertegenwoordiging in Nederland