Direct naar de inhoud
Logo van de Europese Commissie
Vertegenwoordiging in Nederland van de Europese Commissie
Nieuwsartikel12 maart 2024Vertegenwoordiging in NederlandLeestijd: 1 min

Inspraakronde: Europese online raadpleging over betere bescherming van haaien door duurzame visserij en handel

Vind je dat haaien beter beschermd zouden moeten worden? N.a.v. het eerder ingediende Europees burgerinitiatief “ Stop het ontvinnen van haaien — Stop de handel” overweegt de Commissie of er nieuwe maatregelen moeten komen.

haai

Daarom is er vandaag een Europese online raadpleging gelanceerd voor het publiek en belanghebbenden.

De organisatoren van het ingediende initiatief willen dat Commissie met een wetsvoorstel komt om een einde te maken aan de handel in vinnen in de EU. Dat is inclusief de import, export en doorvoer van vinnen die niet op natuurlijke wijze aan het lichaam van het dier vastzitten.

Deze raadpleging moet ervoor zorgen er een gefundeerde beslissing kan worden genomen over de follow-up van het Europees burgerinitiatief “Stop het ontvinnen van haaien — Stop de handel”. Daarbij is transparantie belangrijk.
De Commissie wil standpunten en expertise verzamelen, die bijdragen aan een gedetailleerde beoordeling van de voordelen voor het milieu en de potentiële economische kosten. Evenals de mogelijkheden die gepaard gaan met een verbod op het op de markt brengen en de handel in losse haaienvinnen. De verstrekte gegevens moeten ook helpen bij het in kaart brengen van mogelijke alternatieve manieren om het gewenste niveau van bescherming van haaien te
bereiken.

Deelnemen aan de raadpleging kan tot 4 juni 2024.

 


 

Bijzonderheden

Datum publicatie
12 maart 2024
Auteur
Vertegenwoordiging in Nederland