Direct naar de inhoud
Logo van de Europese Commissie
Vertegenwoordiging in Nederland van de Europese Commissie
Nieuwsartikel17 juni 2022Vertegenwoordiging in NederlandLeestijd: 1 min

Inspraak: dit wordt er gedaan met de 49 voorstellen van burgers over de EU

Burgers uit de hele EU hebben ideeën gepresenteerd aan de EU om het dagelijks leven te verbeteren. Daar zijn 49 gedetailleerde voorstellen en meer dan 300 maatregelen uit gekomen.

Conferentie over de Toekomst van Europa

Naar aanleiding daarvan worden de eerste reeks nieuwe voorstellen aangekondigd in de toespraak van voorzitter Von der Leyen over de Staat van de Unie in september 2022. Tijdens de jaarlijkse toespaak zet ze elk jaar de koers uit voor het komende jaar.

De eerste reeks nieuwe voorstellen zullen, naast andere voorstellen, worden opgenomen in het werkprogramma van de Commissie voor 2023 en daarna. Bij de follow-up zal de Commissie ervoor zorgen dat nieuwe hervormingen en beleidsmaatregelen enerzijds en discussies over de noodzaak van verdragswijzigingen anderzijds elkaar niet uitsluiten, waarbij de nadruk ligt op het optimaal benutten van wat momenteel mogelijk is, maar de Commissie wel openstaat voor eventueel noodzakelijke verdragswijzigingen. Lees verder voor uitgebreide informatie.

Achtergrond
De Conferentie over de toekomst van Europa was een door burgers gestuurde reeks debatten en discussies die mensen uit heel Europa in staat hebben gesteld om van het voorjaar van 2021 tot het voorjaar van 2022 hun ideeën te delen over het Europa waarin zij in de toekomst willen: wonen, werken, leven en studeren. Lees verder.

Bijzonderheden

Datum publicatie
17 juni 2022
Auteur
Vertegenwoordiging in Nederland