Direct naar de inhoud
Logo van de Europese Commissie
Vertegenwoordiging in Nederland van de Europese Commissie
Nieuwsartikel24 januari 2024Vertegenwoordiging in NederlandLeestijd: 1 min

Inspraak: de Commissie registreert twee nieuwe Europese burgerinitiatieven

dialoog en inspraak
©iStock


De organisatoren van het initiatief “Verbod op conversiepraktijken in de Europese Unie” roepen op tot een verbod op interventies die gericht zijn op het veranderen, verdringen of onderdrukken van de seksuele gerichtheid, genderidentiteit en/of genderexpressie van lhbtiq+-burgers.

In het “Europees burgerinitiatief ter verdediging van de landbouw en de plattelandseconomie in Europa” wordt opgeroepen om de Europese landbouw en plattelandseconomie te beschermen door een wetskader voor diverse onderdelen.

Binnen een jaar één miljoen handtekeningen verzamelen uit minstens zeven EU-landen

Omdat beide Europese burgerinitiatieven voldoen aan de formele voorwaarden van de wetgeving, is de Commissie van mening dat ze juridisch ontvankelijk zijn. Zij heeft in dit stadium de inhoud van de voorstellen nog niet geanalyseerd.

Nu de initiatieven zijn geregistreerd, hebben de organisatoren zes maanden de tijd om te beginnen met het verzamelen van handtekeningen. Als een Europees burgerinitiatief binnen een jaar één miljoen steunbetuigingen uit ten minste zeven lidstaten verzamelt, moet de Commissie reageren. De Commissie moet dan beslissen of ze ingaat op het verzoek. Ze moet haar besluit motiveren.

Lees verder voor uitgebreide informatie.

Bronnen

Bijzonderheden

Datum publicatie
24 januari 2024
Auteur
Vertegenwoordiging in Nederland