Als er geen Nederlandse ambassade of consulaat is, kun je altijd terecht bij een ambassade of consulaat van een ander EU-land. Ze kunnen je bijv. helpen bij een ernstig ongeval, een ernstige ziekte of bij een verloren/gestolen paspoort. Overigens zijn ze verplicht om je helpen alsof je een van hun eigen burgers bent.
Je kunt er terecht voor hulp in de volgende gevallen:
- Verlies of diefstal van paspoort of identiteitskaart:
De ambassade kan nood- reisdocumenten uitgeven – meestal een document waarmee je eenmalig naar Europa kunt terugkeren. - Ernstig ongeval of ziekte:
Als je in het ziekenhuis belandt, kan het personeel voor jou contact opnemen met jouw verzekeraar, familie of vrienden. - Een misdrijf zoals een overval of ernstige mishandeling:
Iemand van de ambassade kan je adviseren over de te nemen stappen. - Een sterfgeval:
Een medewerker van de ambassade kan je helpen om nabestaanden in te lichten en een sterfgeval te melden. - Arrestatie of hechtenis:
Nadat je contact hebt opgenomen, kan de ambassade je informatie geven over het lokale rechtssysteem of je helpen om een advocaat te vinden. - Hulp en repatriëring in noodsituaties:
De ambassade kan je ondersteunen bij hulpvragen of, in uitzonderlijke gevallen, repatriëring, bijvoorbeeld bij conflicten, natuurrampen of sociale onlusten.
Meer weten? Bekijk de website van Rijksoverheid en volg altijd de adviezen op. Zoals bijv. vóór vertrek jouw verblijf in het buitenland online registeren. Daarmee kun je onaangename verassingen voorkomen als er een crisis ontstaat.
Bijzonderheden
- Datum publicatie
- 31 juli 2024
- Auteur
- Vertegenwoordiging in Nederland