Direct naar de inhoud
Logo van de Europese Commissie
Vertegenwoordiging in Nederland van de Europese Commissie
Nieuwsartikel8 oktober 2021Leestijd: 1 min

Hoge energie prijzen: de Europese Commissie komt met voorstel om EU-landen te ondersteunen

De Europese Commissie vindt de hoge energieprijzen zorgelijk. Volgende week komt ze met een nieuwe toolbox aan maatregelen om de EU-landen te ondersteunen ten gunste van consumenten en bedrijven.

Building of a passive house

Afgelopen week sprak Commissaris voor Energie, Kadri Simson in het Europees Parlement over de energieprijzen in Europa. Ze legde uit dat de tekorten op de internationale markt, niet aan het klimaatbeleid of de Europese elektriciteitsmarkt liggen, maar aan onze afhankelijkheid van geïmporteerde fossiele brandstoffen en hun volatiele prijzen.

Commissaris Kadri Simson zei ook:

"Het beste antwoord op de prijsuitdaging is sneller vooruitgang te boeken op weg naar ons streefcijfer van 65% hernieuwbare elektriciteit in 2030. De opzet van de elektriciteitsmarkt is op maat gemaakt om meer hernieuwbare energie en goedkopere energie te leveren aan alle consumenten en om de grensoverschrijdende integratie te versterken. Vorig jaar hadden de lidstaten met het hoogste aandeel hernieuwbare energie in hun mix de laagste groothandelsprijzen voor elektriciteit, met verscheidene gevallen van negatieve prijzen op de day ahead-markt. Wij zijn van mening dat dit een degelijk kader is, maar wij zien de uitdagingen".

Op langere termijn brengt de Europese Green Deal voor een klimaatneutral Europa oplossingen; op korte termijn kunnen de lidstaten ook heel wat maatregelen nemen om consumenten en bedrijven bij te springen. Volgende week presenteert de Commissie een nieuwe toolbox met maatregelen om de EU-landen te ondersteunen. In de Toolbox wordt ook gekeken naar maatregelen op middellange- en lange termijn ter bescherming tegen toekomstige schokken. Alle maatregelen moeten onze klimaatdoelen in het oog houden en tegelijkertijd ondersteuning bieden aan kwetsbare energieverbruikers.

Vice-voorzitter Timmermans zei in zijn openingstoespraak op de Milieuraad van 7 oktober het volgende:

"Sommigen hebben om ideologische redenen, of soms om economische redenen ter bescherming van hun gevestigde belangen, betoogd dat de Green Deal hier schuldig aan is.En ik wil duidelijk zeggen dat als we de Green Deal vijf jaar geleden hadden gehad, we niet in deze positie zouden verkeren."

Bijzonderheden

Datum publicatie
8 oktober 2021