Direct naar de inhoud
Logo van de Europese Commissie
Vertegenwoordiging in Nederland van de Europese Commissie
Nieuwsartikel13 december 2022Vertegenwoordiging in NederlandLeestijd: 1 min

Het strategisch GLB-plan van Nederland is goedgekeurd door de Europese Commissie

Vandaag heeft de Europese Commissie het strategisch GLB-plan van Nederland goedgekeurd. Daarmee komt 4 miljard euro aan fondsen beschikbaar.

Meedenken over landbouwbeleid.

Daarvan is 1.4 miljard EUR bestemd voor milieu- en klimaatdoelen, ecoregelingen en 107 miljoen EUR voor jonge boeren.

Het nieuwe gemeenschappelijk landbouwbeleid (GLB), dat op 1 januari 2023 van start moet gaan, is bedoeld om de overgang naar een duurzame, veerkrachtige en moderne Europese landbouwsector vorm te geven.  

Hoeksteen voor voedselzekerheid
Door het hervormde beleid zal de financiering eerlijker worden verdeeld over landbouwbedrijven, met de nadruk op kleine en middelgrote landbouwbedrijven en jonge boeren. Bovendien worden landbouwers ondersteund om gebruik te maken van innovatie, precisielandbouw en agro-ecologische productiemethoden. Door concrete acties op deze en andere gebieden te ondersteunen, kan het nieuwe GLB de hoeksteen vormen voor de voedselzekerheid en landbouwgemeenschappen in de EU.

17.5 miljoen euro om verloren oogst te dekken
Een eerlijke verdeling van de financiële steun is een van de economische doelen van het Nederlandse strategisch GLB-plan. Landbouwers zullen voor hun eerste 40 hectare meer inkomenssteun per hectare ontvangen. Elk jaar zal 17.5 miljoen euro beschikbaar zijn om de kosten van een weerverzekering voor landbouwers te dekken, zodat zij kunnen worden vergoed als hun oogst verloren gaat als gevolg van droogte of overstromingen.

760 miljoen euro  
Het Nederlandse plan omvat ook steun voor 3 000 jonge landbouwers om een landbouwbedrijf op te starten. Nederland zal strenge landbouw- en milieu voorwaarden toepassen op meer dan 96 % van zijn landbouwareaal. Daarnaast zal ongeveer 760 miljoen euro op meer dan 1.5 miljoen hectare worden gebruikt om boeren aan te moedigen en te ondersteunen niet-productieve gewassen, waarbij landbouwpraktijken worden toegepast die de bodem beschermen en het gebruik van nutriënten en pesticiden verminderen.

2,500 banen opleveren
De steun voor projecten en bedrijven op het gebied van plattelandsontwikkeling zal naar verwachting ongeveer 2,500 banen opleveren. Dankzij directe financiële steun zullen ongeveer 55,000 personen profiteren van advies, opleiding of kennisuitwisseling  voor milieu- of klimaatgerelateerde prestaties.

Achtergrond
Het GLB kan rekenen op 270 miljard EUR aan EU-financiering voor de periode 2023-27.  Meer weten? Lees verder voor uitgebreide informatie op de speciale EU-landbouw website

 

Update 26 juni 2023: Voor Nederlandse boeren stelt de  Europese Commissie  4 995 081  euro aan extra steun voor.

 

 

 

Bronnen

Bijzonderheden

Datum publicatie
13 december 2022
Auteur
Vertegenwoordiging in Nederland