
Waarom is de oceaan belangrijk?
De oceaan is belangrijk omdat het de basis is van het leven op aarde. Denk bijv. aan natuurlijke hulpbronnen die essentieel zijn voor het welzijn van de mens. De oceaan levert een groot deel van de zuurstof die we inademen, voedsel voor miljarden mensen en reguleert het klimaat. Daarnaast is het ook belangrijk voor de handel.
De oceaan zorgt voor:
- 70% van het aardoppervlak
- 5 miljoen banen in de EU
- 80% van de wereldwijde biodiversiteit
- ± 50% van de zuurstof die op onze planeet wordt geproduceerd.
De oceanen en zeeën zijn ook belangrijk voor onze welvaart en veiligheid. Evenals voor het concurrentievermogen van de EU, onze energie, data en strategische hulpbronnen.
99% van het internetverkeer via onderzeese communicatiekabels
Met 's werelds grootste gezamenlijke maritieme gebied, ongeveer 70.000 km kustlijn en 40% van haar bevolking die binnen 50 km van de zee woont, heeft de EU een cruciaal belang in maritieme aangelegenheden. Ongeveer 74% van de externe handel van de EU verloopt over zee en 99% van het intercontinentale internetverkeer gaat via onderzeese communicatiekabels.
Eén oceaan, één strategie
Het Europese Oceaanpact bundelt het beleid en de acties over de oceaan en creëert een verenigd en gecoördineerd, gezamenlijk plan voor het beheer van de oceaan. Het Europese Oceaanpact is opgebouwd rond zes prioriteiten:
- Herstel van de gezondheid en productiviteit van de oceanen.
Aanwijzen en beheren van beschermde zeegebieden etc. Lees verder. - Stimuleren van een duurzaam concurrentievermogen van de blauwe economie.
Industriële maritieme strategie, EU-havenstrategie en duurzaam toerisme strategie etc. Lees verder. - Ondersteuning van kust- en eilandgemeenschappen.
Een specifieke strategie presenteren voor de ontwikkeling en weerbaarheid van kustgemeenschappen in de EU. Lees verder. - Bevorderen van oceaanonderzoek, -kennis en -innovatie.
Het opzetten van een EU-programma voor observatie van de oceaan. Dit initiatief zal worden ondersteund door een strategie voor oceaanonderzoek en -innovatie. Lees verder. - Verbetering van de maritieme beveiliging en veerkracht.
Om te zorgen voor veilige zeeën stelt het Europees Oceaanpact voor om o.a. het volgende te ontwikkelen;
- een alomvattende strategie voor niet-ontplofte munitie (UXO) om niet-ontplofte munitie uit de Europese wateren te verwijderen, te beginnen in de Oostzee en de Noordzee etc. Lees verder. - Versterking van de EU-diplomatie rondom oceanen en internationaal oceaanbeheer.
Bestrijding van illegale, ongemelde en ongereglementeerde visserij (IOO) met verplichte digitale vangstcertificering vanaf januari 2026. Lees verder.
Bijzonderheden
- Datum publicatie
- 5 juni 2025
- Auteur
- Vertegenwoordiging in Nederland