Direct naar de inhoud
Logo van de Europese Commissie
Vertegenwoordiging in Nederland van de Europese Commissie
Nieuwsartikel2 juni 2022Vertegenwoordiging in NederlandLeestijd: 1 min

Het Europees burgerinitiatief bestaat tien jaar en zo kun je een initiatief indienen

Wist je dat het vandaag tien jaar geleden is dat het Europees burgerinitiatief is ingevoerd om burgers meer inspraak te geven?  Dit is hoe het werkt.

dialoog en inspraak
©iStock

Het Europees burgerinitiatief is een middel tot participatieve democratie dat de Europese burger meer inspraak geeft in het EU-beleid, dat gevolgen heeft voor het dagelijkse leven. Iedereen kan zich samen met medestanders uit de hele EU inzetten voor iets dat hun na aan het hart ligt, het debat stimuleren en met concrete wetsvoorstellen de aanzet geven tot hervormingen.

Verandering
In de afgelopen 10 jaar hebben meer dan 16 miljoen burgers deelgenomen aan 90 initiatieven. Tot dusver hebben zes initiatieven met succes de drempel van één miljoen supporters bereikt. Voor ieder initiatief moeten er immers minstens een miljoen handtekeningen worden ingezameld.  Er zijn nog vier initiatieven op weg om dat te  doen. Drie initiatieven hebben geleid tot veranderingen in de EU-wetten.
Andere initiatieven hebben geholpen om het beleid te sturen, ook op nationaal niveau. De nieuwe regels naar aanleiding van "Recht op water" en "Verbod op glyfosaat" zijn sinds 2021 van kracht, terwijl een wetgevingsvoorstel naar aanleiding van het initiatief "Een einde maken aan het kooitijdperk" in 2023 door de Commissie zal worden ingediend.

inspraak
Inspraak in EU-beleid

Wil je zelf ook een Europees burgerinitiatief indienen? Zo kun je dat doen, stap voor stap . Bekijk ook de ingediende initiatieven.

Bronnen

Bijzonderheden

Datum publicatie
2 juni 2022
Auteur
Vertegenwoordiging in Nederland