Direct naar de inhoud
Logo van de Europese Commissie
Vertegenwoordiging in Nederland van de Europese Commissie
Nieuwsartikel1 maart 2023Vertegenwoordiging in NederlandLeestijd: 1 min

Het digitale EU-rijbewijs komt eraan

De Europese Commissie stelt voor om een digitaal rijbewijs in te voeren, als eerste continent ter wereld. Wat het voor EU-landen makkelijker maakt om elkaars rijbewijzen te erkennen.

Dit voorstel maakt onderdeel uit van een groot pakket voor meer verkeersveiligheid. Vorig jaar zijn op de wegen in de EU meer dan 20 000 mensen om het leven gekomen. Daarvan waren de meeste slachtoffers: voetgangers, fietsers en gebruikers van scooters en motorfietsen. Met de vandaag voorgestelde nieuwe EU-regels wil de Commissie de veiligheid voor alle weggebruikers verbeteren. Ook wil ze ervoor zorgen dat er geen verkeersdoden meer vallen op de wegen tegen 2050.

Dit is wat de Commissie voorstelt voor een nieuw EU-rijbewijs:

  • Een digitaal rijbewijs voor de hele EU: een wereldprimeur, een e-rijbewijs dat in alle EU-landen geldig is.
  • Begeleid rijden voor beginnende bestuurders vanaf 17 jaar. Wat in Nederland al gebeurt.
  • Nultolerantie voor rijden onder invloed voor beginnende bestuurders. Jonge bestuurders zijn oververtegenwoordigd in dodelijke ongevallen. Jonge bestuurders vertegenwoordigen 8% van alle autobestuurders, maar 16% van alle directe dodelijke ongevallen.
  • Overtredingen in een ander EU-land strenger handhaven: meer dan 40% van de niet-ingezeten bestuurders die overtredingen begaan betaalt geen boete. Nieuwe maatregelen moeten ervoor zorgen dat die bestuurders er niet meer mee wegkomen bij een verkeersovertreding over de grens.
  • Groene overgang: de toegestane massa van een voertuig van categorie ‘B’ wordt verhoogd voor voertuigen met nul uitstoot, aangezien deze zwaarder zijn.
  • Tests die toekomstige bestuurders voorbereiden op echte wegen, bv. voor het delen van wegen met fietsers, e-scooters, enz. & geautomatiseerd rijden.

Meer weten? Lees het volledige persbericht.

Bijzonderheden

Datum publicatie
1 maart 2023
Auteur
Vertegenwoordiging in Nederland