Direct naar de inhoud
Logo van de Europese Commissie
Vertegenwoordiging in Nederland van de Europese Commissie
Nieuwsartikel30 juni 2023Vertegenwoordiging in NederlandLeestijd: 1 min

Herstel van onze oceanen en wateren: 64.9 miljoen euro voor negen EU-projecten waaraan Nederland meedoet

Er gaat 64,9 miljoen euro naar negen EU-duurzaamheidsprojecten waar Nederland bij betrokken is. Deze projecten staan in het teken van herstel en behoud van de oceanen en wateren.

Scheveningen

De Europese Commissie heeft vandaag in totaal achttien nieuwe Europese projecten aangekondigd, die meer dan106 miljoen euro krijgen.


Bedrijven, onderzoeksinstellingen, overheden en scholen uit diverse landen zullen samen werken aan projecten die bijdragen aan een klimaat neutrale samenleving.  Zoals het behoud en herstel van de biodiversiteit en de terugdringing van vervuiling in het water. De duurzame blauwe economie krijgt een impuls.

De geselecteerde projecten zullen diverse voordelen opleveren voor de oceanen en wateren, zoals:
•    Preventie en uitbanning van zwerfvuil, kunststoffen en microplastics — innovatieve oplossingen voor afvalvrije Europese rivieren.
•    Duurzame producten en oplossingen op basis van algen op de markt brengen, via bassins in de Noordzee en de Oostzee.
•    Maatregelen om chemische verontreiniging in de Middellandse Zee te voorkomen, tot een minimum te beperken en te herstellen.
•    Lancering  van een online-bibliotheek voor kennis over mariene en zoetwatersoorten etc.

Het INSPIRE-project krijgt tien miljoen. Het is een voorbeeld waarbij Nederland met andere landen samenwerkt aan een drastische vermindering van de hoeveelheid macro- en microplastics in Europese rivieren.Dit wordt gedaan door innovatieve oplossingen die (plastic) vervuiling moeten: opsporen, voorkomen en elimineren.

Bekijk alle projecten.


Achtergrond

Het herstel van onze oceanen en wateren is een van de  EU-missies, die zijn vastgesteld om maatschappelijke uitdagingen in de hele EU het hoofd te bieden. Het geld komt van het financieringsprogramma Horizon Europa voor de jaren 2021-2027. Meer weten? Lees het volledige persbericht.

 

Bijzonderheden

Datum publicatie
30 juni 2023
Auteur
Vertegenwoordiging in Nederland