Direct naar de inhoud
Logo van de Europese Commissie
Vertegenwoordiging in Nederland van de Europese Commissie
Nieuwsartikel26 januari 2023Vertegenwoordiging in NederlandLeestijd: 1 min

Herdenking van de Holocaust: "we mogen nooit vergeten wat miljoenen Joodse mensen hebben meegemaakt''

“De zes miljoen Joodse vrouwen, mannen en kinderen, en alle andere slachtoffers die tijdens de Holocaust zijn vermoord, onder wie honderdduizenden Roma, mogen nooit worden vergeten'', aldus Commissievoorzitter Von der Leyen.  

Von der Leyen voor het Commissiegebouw in Brussel

"27 januari is de internationale dag waarop de Holocaust wordt herdacht. Het is ook 78 jaar geleden dat het naziconcentratiekamp Auschwitz-Birkenau werd bevrijd.  We herdenken dat tachtig jaar geleden een aantal grootschalige opstanden plaatsvond, zoals die op 19 april 1943 in het getto van Warschau, die een symbool werd van het Joodse verzet en de wreedheid van het naziregime. Maar ook elders werd daden van verzet gepleegd..."

"Antisemitisme leidde tot de Holocaust, maar eindigde daarmee niet. Het antisemitisme neemt in Europa weer toe. Dat geldt ook voor ontkenning, vertekening en bagatellisering van de Holocaust, waardoor antisemitisme wordt aangewakkerd en het collectieve Europese geheugen en de maatschappelijke binding worden aangetast.

Herdenking is geen doel op zich. We moeten een stap verder gaan. We moeten het Joodse leven koesteren. Europa kan alleen bloeien als het ook zijn Joodse gemeenschappen goed gaat. Wij zullen streven naar een Europese Unie die vrij is van antisemitisme en van elke vorm van discriminatie. Voor een open, inclusieve en gelijkwaardige Europese samenleving” , aldus voorzitter Von der Leyen. Bekijk haar volledige toespraak  in het Europees Parlement.

Nederland

In Nederland is op 29 januari de jaarlijkse Nationale Holocaust Herdenking. Deze is bij het Spiegelmonument 'Nooit Meer Auschwitz' in het Wertheimpark in Amsterdam. Het wordt live uitgezonden via NOS vanaf 11.05 uur tot 12. 30 uur. In de avond is er een tweede uitzending over o.a. jongeren, die lopen naar het Holocaust Namenmonument. Lees verder voor informatie.

Bronnen

Bijzonderheden

Datum publicatie
26 januari 2023
Auteur
Vertegenwoordiging in Nederland